Törölt nick Creative Commons License 2003.01.16 0 0 252

"JAMES C. MANSBERGER JR. KÉZIRATOS HITELESÍTETT NYILATKOZATA

(James C. Mansberger Jr. világította át 1950-ben Wass Albertet az Amerikai Egyesült Államokba való letelepedése előtt)

Ohio állam, Belmont megye. Wass Albert de Czegére vonatkozólag. Nyilatkozat.

1945-50 között, amíg kivizsgáló tisztként dolgoztam az Egyesült államok Hontalan Személyek Bizottságánál (US Displaced Persons Commision) Wentorfban, Hamburgban (Németország), megbíztak Wass Albert de Czege és családja ügyével. Az volt a feladatom, hogy kivizsgáljam, alkalmasak-e arra, hogy kivándoroljanak az Egyesült Államokba.
A gróf származása valamint a család Magyarország történetében játszott szerepe miatt kimerítő, részletes nyomozást folytattam. Ennek során kiderült, hogy Wass Albert de Czege sohasem volt tagja a Nemzeti Szocialista Pártnak vagy más olyan pártnak, amely az Egyesült Államok főügyészének a listáján a szélsőséges politikai alakulatok között szerepelt. Arra is fény derült, hogy nem vett részt semmi olyan cselekedetben, ami miatt a legcsekélyebb mértékben is vádolni lehetne egyik vagy másik ország ellen vagy érdekében elkövetett háborús bűnökkel. Tanulmányai végeztével mezőgazdasági szakértő lett, birtokrendezési tapasztalatot szerzett, különösen a tejfeldolgozó gazdaságok vezetésében. Mrs. Elizabeth McClain személyében minden szempontból megfelelő támogatója akadt az Egyesült Államokban. Mrs. Elizabeth McClain neki és családjának otthont biztosított, valamint állást a számára a McClain- farmon. Munkája során jól képzettnek bizonyult.
Irodámban (kiolvashatatlan szó) Wentorfban több alkalommal is kikérdeztem a grófot és gyerekeit. A felesége betegsége miatt nem vándorolhatott ki akkor, de felépülésének függvényében előkészületben voltak az ő dokumentumai is.
Összegzés: Mr. Ross, aki a hamburgi Amerikai Bevándorlási és Letelepedési Osztályon (US Immigration and Naturalization Service) dolgozott, párhuzamosan az én nyomozásommal maga is kivizsgálta az ügyet, és minden részletében ugyanazokra a következtetésekre jutott. Ezért jóváhagyta a gróf és családja kivándorlási kérelmét és fent említett támogatónál való letelepedését.
Gyakori volt akkoriban, hogy a kommunisták és szimpatizánsaik hamisan és rosszindulatúan vádoltak meg olyan embereket, akiket szerettek volna megsemmisíteni. Ezek a vádaskodások még mai is folytatódnak azon médiumok segítségével, amelyek hajlandóak hamis és kitalált vádakat terjeszteni.
A vádak tehát, amelyek szerint gróf Wass Albert de Czege háborús bűnös volt vagy valamely fasiszta párt tagja lett volna, hamisak – mind a nyomozást megelőző, mind a nyomozást követő időszakra vonatkozóan, amit azt az én kivizsgálásom és Mr. Ross megerősítése is bizonyítja.

James C Manberger Jr.,
eskü alatt vállalva az elmondottak igazságát.

Aláírja: James C. Mansberger Jr.
és
Virginia E. Green
közjegyző"

Forrás: A vádlott neve Wass Albert (LITERA KÖNYVKIADÓ – SZÉKELYUDVARHELY 2002)