Törölt nick Creative Commons License 2003.01.14 0 0 384
NSZ » Budapest melléklet » Újratárgyalják a Fecskeház ügyét


Újratárgyalják a Fecskeház ügyét

NSZ • 2003. január 14. • Szerző: Cs. K. É.

A XI. kerületi képviselő-testület várhatóan a csütörtöki soros ülésen újra napirendre tűzi az ősszel kezdett, majd az új vezetés által felfüggesztett bérlakás-építkezés, a Fecskeház ügyét.

A XI. kerületi önkormányzat január 9-i, rendkívüli képviselő-testületi ülésén tíz ellenzéki képviselő indítványában beszámolót kért a polgármestertől a bérlakás-építési program helyzetéről. Ezt az indítványt a testület nem szavazta meg. A polgármester a napirendi vita során elmondta, hogy – amint azt már az elmúlt testületi ülésen is jelezte – január 16-án a rendes testületi ülés napirendjén szerepel majd az ügy, és akkor részletes tájékoztatót fog adni a képviselőknek.

Molnár Gyula polgármester az úgynevezett Fecskeház kivitelezőjével folytatott egyeztetés után, pénteken megállapodott abban, hogy a kerület finanszírozásában épülő és még az előző ciklus alatt jóváhagyott 84 önkormányzati bérlakás építését felfüggesztik – közölte a XI. kerületi önkormányzat sajtóirodája. Az új vezetés most került abba a helyzetbe, hogy pontos ismereteket szerezzen a beruházásról. Ezek után derült ki, hogy a ház nagyon költségigényes, és pazarló műszaki paraméterekkel készül, viszont a beruházás ezen szakaszában még változtatni lehet – fejtette ki a közlemény.

A 84 lakás körülbelül 955 millió forintba kerülne, amelyből a Széchenyi-terv keretében az előző vezetés 356 millió forintot nyert el pályázaton. Akkor a képviselő-testületet az illetékes alpolgármester úgy tájékoztatta, hogy a teljes beruházás az önkormányzatot összesen 338 millió forinttal terheli. Ezzel szemben újabb, közel 300 millió forint kellene a megvalósításhoz. Az önkormányzat – a költségvetési likviditást is figyelembe véve – nincs abban a helyzetben, hogy ekkora összeget kifizessen.

A polgármesteri hivatal keresi a lehetőségeket arra, hogy milyen módon oldja meg a problémáját annak a 84 családnak, akinek már az előző vezetés egy pályázat keretében kötelezettségvállalás nélkül garzonlakást ígért, és erkölcsi kötelességének érzi, hogy törődjön ezen fiatal családok sorsával. Molnár Gyula polgármester úgy véli, még ebben az évben mindenki megelégedésére pontot lehet tenni az ügy végére.