tobbias Creative Commons License 2003.01.13 0 0 56
T.URAIM.
Végigolvastam a topicot.Senki nem kérdőjelezi meg hogy miért kell áratemelni.A világpiaci ár az indok? Kié a többlethaszon?

Kb. két éve a MOL kérte !! a kormányt, engedélyezze az áremelést, mert az ágazaton nagy a veszteség.Tehát kérte, de nem kapott rá engedélyt.!!

Azokban a napokban Orbán a következőkről tájékoztatta az országot :
- a hazai gázkitermelési költség 1/3-a az importáltnak.A MOL tehát kevert árral számol.
- a hazai termelés mennyisége fedezi a lakóság fogyasztását
- felajánlotta a MOL-nak hogy piaci áron az állam megveszi a gázipart, de a MOL -100 mrd Ft körüli "vesztesége" ellenére nem adta el.Nyilván nem veszteséges.

Az állam részesedése - ha közben nem változott - 25 %. Valamelyik USA bank 50.17 % -ot birtokol.Ha a kormánynak adott lehetősége -szerződés, törvény,egyéb alapon- hogy ne emeljen árat, akkor miért teszi? A gázellátás biztosított, kínálat van.

Ezt próbálja meg valaki indokolni.

Én tudom az indokot. 1994-ben Pál László főelvtársat nevezték ki a MOL élére. Ezután történt a privatizáció. A részvények egy részét -titok hogy mennyit - a "dolgozók" kapták ingyen, v. olcsón. Így a főelvtársak jó sok részvényhez jutottak.Ha emelkedik a gázár akkor emelkedik a részvényesek jutaléka is.Hát ezért emelik.

Furcsaságok (?) Az idei választások előtt egymásnak mondtak ellent a kommunisták.Medgyessy külföldön 40 %-os áremelést igért a tőkéseknek.Itthon azt mondta nem lesz áremelés.Horn ugyanakkor szintén jelentős áremelést tartott indokoltnak az ellátás okán, aztán letagadta.Mások is azt mondták nem lesz emelés, de azt elhallgatták hogy csak egy évig (ebből ered a május 15-i időpont) A balga plebs pedig ugy gondolta hogy a ciklus végéig, hiszen módjában áll a kormánynak hogy megakadályozza.

Nagy hordereje van az ügynek hogy emelni, v. nem emelni (a la Hamlet) mert anyagilag súlyos terhet jelent a lakóságnak.Az árkompenzálás amiről most beszélnek szintén egy nagy hazugság, mert mindenki nem kaphat támogatást.Mégis lesznek akik elhiszik és vannak akik azt hiszik, hogy őket nem terheli mert nem használnak gázt.Ezek nem értik meg azt az egyszerű összefüggést hogyha a gáz/áram díjat emelik az kihat sok más ár emelésére

A következő áremelés mikor lesz ? juniusban ? októberben ? milyen mértékben ? határ a gátlástalanságuk ? Medgyessy csak a külföldi tőkéseknek adott igéretét tartja be ,amit itthon igér azt nem - több példa van rá nem sorolom.

A minap hallottam a rádióban Szalay Gábor ügynök áll.t.szerint a részvényesek elégedettségüket fejezték ki az áremelés kapcsán !!

Van még az országban valaki aki azt hiszi hogy az MSZP a magyar dolgozók pártja?
Jószerencsét !