Kannibál Kovács Creative Commons License 2003.01.13 0 0 192
Nem baj, ha leadják. Őszintén szólva a Never say never againt még nem láttam, de a bemutató alapján nem sok jóra számíthat részemről. (Elsősorban Kim Basinger szerepeltetése miatt várom...)
Azt nem tudja valaki, hogy milyen rendszerben fogja idén adni a kagyló2 a Bond-filmeket? Vasárnap esténként? És hány hetente? Remélem, nem hagyják abba a sorozatot, mert hülye dolog lenne pont a modern filmeknél leállni. Ne mondja már senki, hogy egy nyolcvanas évekbeli Bond-filmnek nem lenne annyi nézője, mint egy Van Damme-fekáliának!

Még egy-két szót a Die another day!-ről:
Jól összefogott, lendületes, akciódús mozi. Nem esett szét a szerkezete, mint a Diamonds are forevernek, és nem lett annyira komolytalan, mint a Moonraker. Ezért vettem jóval előbbre a ranglistán. Ezzel együtt néha bizony átlépi azt a határt, ami az extrém akciójelenetek és az infantilis rajzfilmes jelenetek között vannak. A másik probléma, hogy nem igazán eredeti: továbbra is állítom, hogy a Diamonds are forever remake-je, megspékelve más Bond-filmekben látott megoldásokkal. Félreértések elkerülése végett nem Halle Berry bikinis jeleneteére gondolok, hanem arra, hogy Halle Berryt egy soha nem látott Bond-hősnőnek állítják be, holott a Moonrakerben látott Lois Chiles utánzata.
Tegyük hozzá, hogy Zao is emlékeztet Red Grantre a From Russiából (ugyanolyan gépies gyilkos), mégis van benne valami eredeti és új. Berryben viszont nincs. Az pedig végképp nem teszi hősnővé az én szememben, hogy a film több jelenetében is fegyvertelen embereket akar lepuffantani - vagy puffant le - hangtompítós pisztollyal.

Ami viszont tetszett:
Az Aston Martin és Zao szuperkocsijának kergetőzése a jégen. Műfaji remeklés, na és technikailag is tökéletesen kivitelezett.
A hongkongi és a kubai jelenetek - ötletesség, izgalom és már-már vígjátéki humor. A Roger Moore-korszak legjobb filmjeire emlékeztet.
Jó volt Michael Madsen bunkó amerikaija is.
A vívójelenet Bond és Gustav Gaves között szintén pazar. Ebből is lehet majd sokszor idézett Bond-klasszikus. (Egyébként érdekes, hogy a film szerint a Rosamund Pike által alakított kettős ügynök Sydney olimpiai bajnoka volt párbajtőrben. Eszerint azonos Nagy Tímeával?)

Lehet, hogy írok még a filmről, mindenesetre konzervatív Bond-rajongó vagyok, ami miatt már most leírom, hogy az előző film, A világ nem elég jobban tetszett.)

Előzmény: LeMon Vox (189)