papetti Creative Commons License 2003.01.09 0 0 4
Uj vallas?

A kaosznak van koznapi es tudomanyos jelentese. A tudomanyos megkozeliteseben a kaosz nem koznapi ertelemben "kaotikus". Egy olyan nemlinearis rendszert jelol, ami kis kezdeti kulonbsegeket az ido mulasaval felnagyit. Pl. ket auto egymas mellol indul egy uton, ugy hogy az autok kormanya ki van kotve es ket ugyan olyan auto. Hiaba vannak kozel egymashoz ha az ut csomo godorrel tarkitott el fognak tavolodni egymastol. Tehat bonyolult rendszer, ami nagyon sok mindentol fugg, de alapvetoen determinisztikus. Kaotikus egy hangyaboly mozgasa, vagy az idojaras (egyebkent ebbol indult az egesz). Pedig tudjuk, hogy determinisztikus.

A fraktal is tipikusan tudomanyos fogalom, csak kicsit elvont. Mert mi az, hogy egy fraktal dimenzioja 1,84. Ez csak a terkitolto jellegere utal. Ez FRAKTALIS dimenzio. Arra utal, hogy a 2d-s teret az a fraktal nem tolti ki teljesen. Persze sok mast is jelent, de ez szerintem eleg szemleletes.

Ez ugyan olyan, mint amikor azt mondjak, hogy egy rendszer leirasahoz 10 dimenzios fazister kell. Ez csak egy elmeleti fikcio, valojaban csak annyit jelol, hogy 10 fuggetlen valtozo adja meg a rendszer allapotat.

Előzmény: bigus dicus (-)