xgab76 Creative Commons License 2003.01.09 0 0 612
Soká:
Van táblázat. :) Rajta a vakun. Csak ugye az egész attól is függ, hogy milyen plafon van, mert nem vakuzok közvetlenül. A következő állításokat tudom elvégezni a vakun:
- blende (ez alapján kiírja, hogy milyen távolságban milyen értéket kell beállítanom a másik kapcsolón)
- erősség (ez a blendétől függően állítja az erősséget)
- ISO érték (na még ez is)
Ezen kívül még található rajta egy ellenőrzésre sozlgáló gomb, ami elvillantja, egy ki-bekapcsoló gomb, egy-két lámpa illetve egy érzékelő. Vakuzáskor beállítom rajta, hogy milyen ISO értéket használok, milyen blendénél, a táblázat alapján megnézem, hogy milyen erősséget állítsak be. Vakuzásnál pedig - ahogy én megértettem a kínaiak csodálatos angol nyelvtudását - a vaku fókuszál (?), fényt mér és szükséges esetben tovább villan. Utána visszajelzi, hogy megtalálta-e a fókuszt (?) és jó lett-e a fényerő.
Na én ezt a menetet szoktam módosítani úgy, hogy beállítom a vakut egyszer, azután inkább záridővel megyek utána, ha módosul a szituáció. Ilyenkor szinte mindig LCD-t használok, így a hibát is - többnyire - idpben észreveszem.
Ja, a vaku E-TTL, bármit is jelentsen ez. (Ha jól értem, akkor kommunikál a géppel, amelyik a lencsén látott kép alapján képes vezérelni a vakut.)

Makró: persze tudom, hogy nem érdemes közelről deríteni, de nem tudom hátrább vinni a vakut. A vaku csak "fölállítható", azaz nem lehet elfordítani. Lehet, hogy nem makróznom kellene, de akkor meg meglehetősen kicsi a téma. (Lásd a makrós albumom első, sorrnedben második képét a táron!)

Ui.: Jó lapátolást! :) Egész ügyes dolgokat lehet vásárolni, amik a mosógépből kijövő, érdekes állagú és színű vizet rögtön a mosogató alatti lefolyóba vezetik. Lehet, hogy neked is érdemes lenne beruházni... Én úgy a harmadik eset után ruháztam be egy ilyenre, és azóta boldog ember vagyok. :D

Előzmény: Soká (595)