Törölt nick Creative Commons License 2003.01.08 0 0 98
illetve ha már a bohinji tónál vagy érdemes egy rövidke gyalogtúrával elmenni a slap savicához, ukanc után még egy-két kilométer.

egyébként szerintem a bohinj-i tó szebb, mint a bledi.

sq

ps. régebben én is sokat jártam (hetente) szlovéniába, sőt, még laktam is ott pár hónapot, de manapság is nyaranta visszajárok a szép emlékek miatt.

így helyből szerintem a 4 legszebb hely:

1. Bohinj-i tó
2. Maribor (Lent, és a Pohorje környéke (Habakuk))
3. Ptuj (a legősibb szlovén város, Maribortól kb 25 km-re délre)

A nyelvvel kapcsolatban annyit, hogy a hivatalos szlovént SEHOL sem beszélik szlovéniában. helyette mindenütt tájszólásokat beszélnek, a muravidéken a prekmurska, a tengernél primorska, középtájt stajerscina, de legalább 10-20 féle teljesen különböző tájszólás van. a magyar fülnek talán a legkevésbé szláv a prekmurska (muravidéki) tájszólás, nem hiába határos ez a régió magyarországgal.

Az országban egyébként a némettel mindenhol és mindenkinél lehet próbálkozni, angollal a fiatalabbaknál. magyar szót hála az egyetemeknek elég sok helyen hallani ha figyel az ember. szlovénia hozánk közel eső felén mindenhol beszélnek magyarul, az utolsó "magyar" falu talán Hotiza, bár lehet, hogy ez inkább már az első szlovén.. :o) Mindenesetre azt tudom, hogy Crensovciban már maximum csak a postán találni olyat aki beszél magyarul, illetve néhány öreg, aki együtt katonáskodott a magyarokkal.

Fú, előjött belőlem a szófosás, bocsánat... :o) Ha valaki kérdezni akar, szivesen válaszolok, persze inkább gyakorlati mint elméleti kérdésekre. :o)

Előzmény: tuff (97)