beyaaa Creative Commons License 2003.01.08 0 0 13725
Érdekes ez a diplomácia kérdés, mert részben nagyon is igaza van szerintem BZolinak, miszerint a borral ha lehet foglalkozzon szakember (pláne, hogy előbb rendet kéne tenni a saját házunk táján - pl. a bor-régióknak nem a szakállukat kéne tépdesniük, hogy mi lesz velük az EU-ban, hanem elkezdeni rákészülni, tenni valamit stb.) .
Ugyanakkor van egy pár másodvonal, ami szerintem fontos - egy tölünk távolabb eső országban sok esetben a magyar diplomata tud legtöbbet a dolgok folyásáról, tehát a szakembernek a LEHETŐSÉGET, vagy megfelelő támogatást stb. sok esetben ő tudna adni ( nem tudom, most mi a helyzet a Kereskedelmi Kirendeltségekkel, elméletileg ez az ő profiljuk lenne, de ilyenünk nem mindenhol van, vagy ki tudja). Másfelől a világban úgy tűnik nincs túl jó hire a magyar boroknak, úgyhogy abból azért nemigen lenne gyökeres félreértés, ha a hivatalos fogadásokon stb. ahol az országot reprezentálják, képesek lennének JÓ magyar borokat felsorakoztatni, inkább pozitiv meglepetést okozna, hogy jé, ilyen is van? ( nem arra gondolok, hoyg minden áron, de az azért elhangzott, hogy előfordulnak megfelelő tételek, épp csak annyi kéne, hogy a KM mondjuk szerződjön egy profi borkereskedővel, aki képes azt mondani, hogy ezek jók, ezeket szabad mutogatni, plusz képes biztonságosan kiszállitani és a tárolási körülményekre javaslatot tenni, mert nem tudom, mit szólna egy üveg bor, ha a repülőgép rakterében minusz X fokon röptetnék mondjuk 12 órát)
Ez ugyan sokat nem változtat a magyar bor általános megitélésén, inkább PR jellegű, viszont a kicsit is meg kell becsülni...( illetve : eddig is és most is MINDENKÉPPEN adnak fel borokat fogadásokon stb., vagyis egyelőre valószinűleg csak automatikusan rontjuk az adott környezetben a magyar bor megitélését,mert ki tudja mi kerül az asztalra, ennél már jobb lenne, ha ügyelne erre a kis részletre is valaki)
Ettől függetlenül egy egész szakdolgozatot ennek a témának szentelni....háááááát?!
Szerintem a topik eddigi hozászólásai kb. lefedték az összes szóba jöhető témát :))
B.