CSerfa Creative Commons License 2003.01.08 0 0 83
Kedves pasa_!

Minden egyéb előtt, nekem nagyon könnyű dolgom van. Ha abból indulok ki, mire jutunk, ha a Biblia igaz, én nem tévedhetek. Legfeljebb a Biblia. Ha Gipsz Jakab: Hogyan gipszeljünk a 4. emeleten című könyvéből indulnék ki, hogy igaz, és ezzel érvelnék, akkor sem tévednék. Legfeljebb a könyvek tévednek. Így engem, ha tartom magam ahhoz, hogy a könyv, aminek igaz voltát feltételezem igaz, nem lehet tévedésen fogni.

Másodszor, persze lehetnek értelmezési gondok. Így különböző vélekedésekre juthatnak azok is, akik a Bibliát igaznak veszik. Ekkor csak valószínűsíthető (értelemmel, mert ha Istentől van kijelentés, akkor eldőlt), kinek van inkább igaza, annak, aki a kevesebb ellentmondásra jut. Mert (én úgy találtam), általában van ellentmondásmentes magyarázat-értelmezés, ha az egészet nézzük. És ez is megfelel a krisztusi tanításnak, hisz Ő keskeny Út.

Harmadszor, én nemigen értelmezem a szöveget, legfeljebb annyira, hogy elemi (gyermeki) szinten ne lehessen értelmetlen. A gyermeki szintet Jézus határozta meg, mert ezt állította az apostolok elé. Tehát, ha pl. azt értelmezem, Jézus az ajtó, és gyermekem kilincset keresene Rajta, ha Róla beszélek, akkor, ha azt mondom gyermekemnek, ez egy példa (hasonlat), ami azt jelenti, Rajta keresztül..., akkor ez oké, de ami ezen felül van, az nem istenes (nem Isten akarata), az Sátántól van. De a Biblia magát is értelmezi, az ajtós példában is, így én annál inkább tisztább (nem emberi módon okoskodó) maradhatok. Még egyszer mondom, én nem fogadom el senkitől a Bibliával szemben az emberi értelmezést, és ebben senki nem is tud megfogni, míg én akivel csak vitáztam, megfogtam. Nem keresem ezt, tekintsd meg, egyik legrégebbi fórumos létemre nem sok vitába folytam bele.

Negyedszer, emellett is maradnak a Bibliában nehezen érthető, (elhordozhatatlan) részek. Csak éppen ezeket nem arra adta Isten (mert szerintem Tőle van), hogy összevissza értelmezgessük. Miért?
A.) Mert Jézus a gyermeket állította példának az apostolok kivagyiságával szemben
B.) Mert e világ bölcsei és értelmesei előtt (a görögök elől, értsd pl.: görög filozófia, hisz a görögöknek Krisztus bolondság) Isten bölcsessége (Jézus) el van rejtve, ha addig sokan el is jutnak, hogy Úrnak mondják Őt (Hisz ide minden szellem eljut, az ördögök, meg Sátán is).
C.) Mert Jézus maga mondta az akkor még Szellem nélküli apostoloknak, sokat mondhatna még, de el nem hordozhatják, de, ha eljön a Szellem, elvezeti őket minden igazságra, és eszükbe juttatja, mit mondott Ő. Azaz nem okoskodással, hanem Isten Szellemével jutunk igazságra (Igazságra), nem tanulással, stb., hanem Szellemmel (kijelentéssel, álommal, stb.) Erre példák voltak az apostolok, és ez Isten ígérete az utolsó időkre népének (azaz nem mndenkinek).
D.) Jakab, az Úr testvére azt tanította, akinek nincs bölcsessége, kérjen Istentől, Aki készségesen, szemrehányás nélkül ad. Már, ha hittel, és nem testünk gerjedelmére kérünk. Gonolom, ekkor sem kap annyi bölcsességet z ember, hogy felfuvalkodhasson vele, az már gerjedelem lenne, és Pál is igencsak meggyötrettetett, hogy a kijelentések nagysága miatt fel ne fuvalkodjon. Isten vigyáz az Övéire, nem hagyja elveszni őket okoskodásuk miatt sem.

Összefoglalásul, hogy viselkedem én a hitbeli dolgokban való vitákban, beszélgetésekben:
Én elvetem azokat a bölcselkedőket, akik a Biblia szó szerinti értelmezésével szemben foglalnak állást. Persze az nem zavar, ha ők meg engem vetnek el. Én elvetem azokat is hitbeli dolgokban, akik nem szó szerint veszik, azokat is, akik nem ismerik el egy részét, azaz egymásnak ellentmondó részekre szedik (Jézus szerint az Írás fel nem bontható, együtt igaz, Istenben ez az Egy, Együtt, Egy akarat, Egy értelem alapvető, nagyon fontos). Persze a világ dolgaiban beszélgetek emberekkel, el nem határolódom tőlük, csak hitbeli dolgokról való viselkedésem igaz.

Kedves pasa_!
Kérlek, olvasd el párszor ezeket tőlem, és vizsgáld meg ezek fényében.
– Jogom van-e ezekhez? Mert én úgy találtam, igen, ilyesmihez mindenkinek joga van
– Jogom van-e azt mondani, ha a Biblia igaz, ez így van, az meg úgy?
– Továbbmegyek, jogom van-e ahhoz, azt mondani, ha a Biblia igaz, te tévedsz?, ha a Biblia igaz, akkor erre jutunk, arra jutunk, akár arra is jutunk, nem minden ember üdvözül, kevesen járnak, stb., stb.?
Mindezekben persze úgy értendő a „Ha a Biblia igaz” kifejezés nálam, velem kapcsolatban, ahogy én a fentiekben írtam.

Kedves pasa_!
Ha ezekben hibázom, írd meg nekem, és gondolkodni fogok felőle, mit teszek rosszul, hátha tévedek. De én azért járok a Fórumra, hogy így én is kifejthessem álláspontomat azzal kapcsolatban, amivel van, és, gondolom, ilyesmiért van a Fórum.

CSerfa

Előzmény: pasa_ (73)