nagypapi Creative Commons License 2003.01.06 0 0 2422
Hogy Peták filmjével (és könyvével) vmi nincs rendben, mi sem bizonyít jobban, mint hogy ennyire megosztja ezt a topicot. Nem lenne szabad ennek így lennie, és félő, hogy nem bennünk van a hiba.
Aki megnézi a filmet, megveszi a könyvet, az nem a politikára kiváncsi, hanem a természetre, a néprajzra, a kultúrára. Ugyanarra, amit Rockenbauer Páltól kapott 1979-ben. Vajon hány ember kezdett el túrázni e film hatására? Hány ember gondolta úgy, hogy nahát, itt mennyi szép táj van, érdemes lenne megnézni néhány helyet személyesen is! RP filmje számomra a túrázás mellett elsősorban Magyarországról, a hazaszeretetről szólt, és lehet, hogy nagy szavaknak tűnnek, de úgy érzem, hogy a film, és persze maga a Túra jelentősen befolyásolta személyiségemet, beállítottságomat, gondolkodásmódomat.
Peták István filmjéből - annak ellenére, hogy természetesen nagyon örülök, hogy létrejött - éppen ez hiányzik. Nem kell belekeverni cigányokat, Trianont, nem ez a cél.
Güsziológus már említette - jómagam a filmben hallottam -, hogy P. I. a zempléni falvakat a magyarság utolsó erkölcsi fellegváraiként emlegette. Konkrétan melyikre is gondolt? Velká Hutára vagy Vágasská Hutára? :-)

Elnézést, ha helyenként túl személyes lett a hsz.