Herr X Creative Commons License 2003.01.06 0 0 544
A www.d-eg.hu-n levő hőmennyiségszámító progi alapvetően nem bonyolult, csak éppen definiálnod kell a szerkezeti rétegeket. (fal, alsó, felső födém, nyílászáró és ezek "k" tényezőit)

Utána össze kell legózni, hogy miből is áll az adott helyiség és hány fokot szeretnél.

Végül a program által számított hőteljesítmény igény alapján kiválaszthatod a neked szimpatikus radiátort. (lapos-hosszú, lapos-magas, rövid-vastag stb. a'la Gombóc Artúr)

Azonkívül úgy vélem, hogy egy csak fűtéstervezés ~30kHUF lenne az épgépész tervezőnél engedéllyel. És ő megkapja az engedélyt rövid időn belül. A kéményeseknél is.

Továbbá képes olyan dolgokat is figyelembe venni, amelyeket egy laikus nem is gondolna. Pl: rézcső+aluradiátor megeszi egymást.

Csak, hogy kontárt is idézzek. Annó a házunk tervével elballagtam egy "szakihoz". A személyes elbeszélgetéskor elmondta, hogy 60W/légköbméterrel számolt. Így lett volna 28kW-os kazán.

Csak 4x fizettem volna rá a szakira:

1. túl nagy kazán (drágább)
2. bazinagy radiátorok
3. termofej mindegyik radiátorra, hogy ne fűtsem túl a helyiséget a bazinagy radiátorral
4. a kazán a névleges teljesítményének 90%-a körül üzemel jó hatásfokkal

Végül az ép.gépész kiszámolta és ÁTLAGBAN(!) ~30W/légköbméter jött ki.
Most egy 20kW-os kazánunk van, ami azért 20, mert a melegvizet is ez készíti a 150l-es indirekt fűtésű tárolóba. (Ezt is ő méretezte az általunk elmondott melegvízfelhasználási szokásokhoz igazodva!!!!)

És még egy, amiért TÉNYLEG NEM ÉRI MEG SPÓROLNI az ép.gépészen:
a terven rajta van minden az utolsó bizgentyűig, ami szükséges a megvalósításhoz. Innentől kezdve amelyik kivitelező azt írja, hogy idomok, fittingek 120kHUF, azt el lehet zavarni.
Tessék a terv alapján adni az ajánlatot!

És, hogy melyik helyiség a leghidegebb? Az függ a tájolástól, nyílászáróktól, szerkezeti rétegektől, stb.

Előzmény: Szürke Csacsi (543)