Koravén Karaván Creative Commons License 2003.01.02 0 0 338
Felfüggesztették a bérlakások építését Újbudán
NSZ • 2002. december 28. • Szerző: Cs. K. É.

A XI. kerület új, MSZP–SZDSZ-es polgármestere [Molnár Gyula - megj.:KK]bejelentette a decemberi testületi ülésen, hogy felfüggeszti a szeptemberben elkezdett nyolcvannégy önkormányzati bérlakás építését, mivel túl drágának találja a beruházást. A kerület korábbi vezetői felháborítónak tartják a döntést.

Decemberi utolsó ülésén félkész állapotban leállította a XI. kerületi önkormányzat az elődje által indított 84 lakásos, ötemeletes ház építését – adott hangot felháborodásának Szőke László, a Fővárosi Közgyűlés MDF-frakciójának vezetője.

A XI. kerületi önkormányzat az előző ciklusban kezdte meg a bérlakások építését. Az Albertfalva utcában felépült ötven bérlakást az idén augusztusban át is adták a bérlőknek.

A bérlakás-építési program következő lépéseként szeptemberben nyolcvannégy lakásos tömb építését kezdték el. Az építőt mintegy tíz cég közül, nyílt közbeszerzési pályázaton választották ki, s a legolcsóbb ajánlat mellett döntöttek. A 740 millió forintos kivitelezési költségnek mintegy a felét a Széchenyi-tervből pályázott összeg fedezi. A mivel a kerület mai vezetői túl drágának tartják a beruházást, abba akarják hagyni a bérlakás-építési programot. Ennek a döntésnek már vesztesei is volnának – hívta fel a figyelmet Szőke –, mivel az önkormányzat képviselő-testülete szeptemberben már kijelölte az első 84 bérlőt.

Az önkormányzati bérlakás-építési programot a kerület nem leállította, hanem az irreálisan magas költségek miatt felfüggesztette – pontosította az információt Veresné Krajcár Izabella, XI. kerületi alpolgármester. Továbbra is tervezik új bérlakások építését, de kénytelenek más, gazdaságosabb konstrukciót keresni hozzá. A nyolcvannégy lakásos beruházás összköltsége ugyanis meghaladja az egymilliárd forintot. Ehhez körülbelül hatszázmillió forintnyi hitelt kell felvennie az önkormányzatnak. Az alapvetően szociális célú beruházásban 280 ezer forintba kerülne egy négyzetméter, ami elviselhetetlen mértékű költség, és bérlakások lévén, a megtérülésre semmi esély – számolt az alpolgármester asszony. Márpedig nem luxuslakásokra van szükség, hanem fiatalok első lakásának szánt „fecskeházat” szeretnének építeni. A korábbi testületben is volt dilemma ebben az ügyben – tette hozzá –, egyfajta politikai kényszer érvényesült, amikor közvetlenül a választások előtt szavaztak a bérlők kijelöléséről.

A program és e konkrét építkezés folytatásáról nem mondtak le, vállalkozók bevonásával tárgyalnak olcsóbb konstrukcióról, amelyet a polgármester a tervek szerint a januári testületi ülésen terjeszt majd a képviselők elé.