zorki Creative Commons License 2003.01.01 0 0 329
Mr Spock
Volt egy sejtésem, hogy velszeg orvos vagy, ezért is provokáltalak ebben a kérdésben, kíváncsi voltam véleményedre.:)))
(Bocsi.)

off
Örömmel vettem, hogy újat hallottam tőled. Azt hiszem elég keveset tudok ahhoz, hogy vitázzak erről. Bár nyilván több érvre lenne szükség véleményed alátámasztására, mert ha jól sejtem különféle baktériumok is okozhatnak hasonló kóros elváltozásokat nem?

on
Nos, ha nem volt jó a rákos példám szerintem akkor is értetted, hogy a társadalom bajainak megoldására nem létetzik egyfajta mindent gyógyító csodabogyó.

Ami a lényeg. Nyitott vagyok a vitára olyan megoldásokra, amik a társadalom bajait jobban gyógyíthatják. Magam két fontos bajt látok. Az egyik és a leglényegesebb, legfenyegetőbb a környezetünk felélése, elfogyasztása, ami még a szennyezésen is túl mutat.
Mivel orvos vagy megemlítem a másikat, a génmanipulációt. Amit gyógyírnek és fegyvernek is látok egyszerre.

Nos nyilván sok más bajt is fel lehet még sorokoztatni. Ezek megoldására természetesen nagyon is hasznos lenne a tudósok intenzívebb bevonása. A döntéshozatalban a véleményük fokozott figyelembevétele. A kizárólagosságtól tartózkodnék. Tudósok is tévedtek marha nagyokat.

Ezekről a dolgokról szívesen cserélek eszmét.

Annak jelen helyzetben nem látom lehetőségét, hogy általános választójogot emiatt korlátozzák.
Szerintem ez nem is indokolt, másrészt jelenleg még nem látok a ma működő demokráciákban meglévő amúgy sem tökéletes fékek és ellensúlyok szerepét átvállaló technikákat, praktikát.

A kormányzat túlsúlyát két okból is elvetem.
Más topikokban már többször leírtam, hogy elfogadom az egyén és a közösség egyenrangúságát vagy nevezhetjük egyensúlynak is, de csak az egyén dominanciája mellett. (Ezt most nem akarom hosszabban kifejteni.)
Ez az egyik ok.
A másik, amit előbb is írtam, hogy egészségtelen hatalom koncentrációhoz vezethet.

Magam inkább a hatalom további decentralizálását fogadnám szívesebben. A mai kommunikációs lehetőségek mellett, nem ellenérv, hogy nem lehetne kellő kapcsolatot, és együttműködést kialakítani az "alközpontok" között. (természetesen ezt egy folyamatnak képzelem el, ami felé haladnunk kellene)

Egy rövid indokot is mondok, hogy érthető legyen.
Nézzük a közelmúlt történelmének két szuperhatalmát. Az egyik az aránylag demokratukus modell alapján fent tud maradni.
A másik a kimódolt, "tudományosan" kitalált -nem szerves- praktikák okán megbukott.

Ugyanakkor az USA-nál is bizonyítható, hogy a nagyfokú hatalom koncentráció mellett is -vagy nézetem szerint pont azért- képtelen sok fontos kérdésre választ adni. Ebből a szempontból nem látom, hogy az általam előbb felvetett két fontos kérdés megoldásában az élen haladna.
Bizonyos tekintetben generálta is a problémákat, másrészt nem látom, hogy a jó megoldás felé haladnának.
Na már így is hosszú voltam.:)))

Előzmény: Mr Spock (327)