Mr Spock Creative Commons License 2002.12.31 0 0 322
Kedves rOver,

A politikusnak nem kell a szakmai kerdesekhez ertenie. El sem varhatod, hogy a miniszterelnok mindenhez ertsen. Viszont meg kell hallgatnia a tanacsadoit es az alapjan kell dontenie.

Na de itt a problema. Ha a miniszterelnok abszolut nem ert hozza (akarmihez), akkor abszolut a tanacsadoira van szorulva. Es akkor a vegen vagy nem o dont, vagy teljesen haphazard modon hallgat X vagy Y tanacsadora. Tehat legalabb annyit kellene ertenie hozza, ami eleg ahhoz, hogy tudja hogy melyik tanacs jon jo iranybol. Es persze a legfontosabb, ha annyit es azt tud a temarol, ami abban fontos, hogy a dontes mikeppen befolyasolja a tarsadalmat.

A megoldas? Az egyik veglet a technokracia. Bizzunk mindent azokra, akik ertenek hozza. Igaz, hogy ok nem a mi celjaink es erdekeink szerint fognak cselekedni, de talan igy is jobb, mint ha mi beleszolnank.....
A masik veglet a teljes demokracia. A tobbsegnek mindig igaza van, akkor is ha azt mondja 2+2=5

Gondolom nem ketseges, hogy az utobbi, hosszutavon tragikus eredmenyekre vezetne. Talan minden szakmanak kellene hogy egy tanacsado testulete legyen. Es ezeket valahogy osszekotni a kormannyal.

Nem hiszek benne, hogy az emberek osztonosen jol dontenek.

Nem bizony. Teljesen igazad van.

Az oktatas szempontjabol ez azt jelenti, hogy az informaciok ertekelesehez szukseges modszerttannak kellene nagyobb hangsulyt kapnia. Meg persze az egesz szandekolt-nem szandekolt kovetkezmeny modellnek. Mivel ezeket az emberek valoban gyakorolnak, nem felejtenek el oket, mint a konkret informaciokat.
Persze lehet,hogy ez meg a topiknyito otletenel is utopisztikusabb.

Pedig valahol ebben az iranyban rejtozhet egy megoldas.

Gabor

Előzmény: rOver (317)