Gonosz Gumi Creative Commons License 2002.12.30 0 0 30
mint a topikcímből is kiderül, szvsz te kevered, összemosod

1.) a politika iránt élénken érdeklődő, emocionális ember megnyilvánulásait
2.) a politológiát (alapból a politikum tárgyszerű megvitatását, értékelését)
3.) a politikát

(engem a 2. pont érdekel, ezért nem járok ide.)

az 1. pontra vonatkozóan mondanék három példát.

I. példa

az egyik nyaralószomszédom átlagosan művelt (érettségizett) átlagos baloldali. Az ő hátsó szomszéda átlag alatt művelt, erősen jobboldali. 50 felettiek. hetente kb. kétszer-háromszor ordibálástól és anyázástól hangos a környék: 'politizálnak'. sose értem, hogy rá pár óra múlva, hogy tudnak olyan békésen beszélgetni a palántázásról, permetezésről, az egészségi állapotukról, mennyire békésen nyújtják át a kerítésen a gyümölcsös kosarat stb.

II. példa

a másik nyaralószomszédom magas beosztásban lévő, igen művelt,igen nyugodt vérmérsékletű, mérsékelt jobboldali. soha nem ordít, halkaszavú ember. ám ha politikáról esik szó köztünk, akkor a f.kalap, bü. k-va, s-nyaló tolvajállat, szop..-on le, kötőszóvá válik nála. Halkan, 'kulturáltan'. ez a szomszédom sokszor elemez is, spekulál, meditál, olyankor a diplomáihoz méltó, választékos nyelvezetet használ.

III. példa

én tíz éve még anyáztam, ha politikáról esett szó (most is szoktam, de más témakörökben), ha politologizáltam éppen választékos nyelven beszéltem. ma már nem anyázok, hanem vigyorgok azon a színjátékon, amivel beetetik, begerjesztik az embereket, néha a gutaütésig.

itt érkeztünk el a 3. ponthoz, a politikához.

ennél érthetőbben nem tudom megfogalmazni, érzékeltetni azt, hogy attól, hogy te teljes joggal, igénnyel 'politologizálni' szeretnél, komoly igény van az emberekben az anyázásra (akár óhatatlanul is) amikor politizálnak, és komoly igény van a politikusokban (akár óhatatlanul is), hogy anyázásra serkentsenek.

én így látom, ám tudományosan nem tudom alátámasztani.

Előzmény: netizen (28)