Selindek Creative Commons License 2002.12.29 0 0 321
1. SMS szavazas.

A Magyarorszagi szolgaltatok minden SMS-ben tovabbitjak az SMS kuldojenek a telefonszamat. (Az SMS protokoll elmeletileg lehetoseget adna a kuldo szamanak a mellozesere, de nem hasznaljak.) Az SMS-ek feldolgozasa ugy tortenik, hogy a feldolgozo (egy akarmilyen kulso ceg) kozvetlen kapcsolattal kapcsolodik a mobilszolgaltatok SMSC-jehez (SMS Center), igy megkapjak a felado adatait is. Nem tudom, hogy hivoszamkijelzes tiltasa eseten egy telefonra kuldott SMS-nel mi tortenik, de itt ez nem is szamit.

2. Telefonos szavazas.

A telefonos szavazas kiertekeleset nem akarmilyen kulso ceg vegzi, hanem a maga a telefonszolgaltato. (Altalaban a MATAV, azt hiszem a tobbinek nics is ilyen szolgaltatasa.) Ok pedig garantaltan tudjak, hogy milyen telefonszamrol jottek a hivasok. Akkor is, ha van hivoszamkijelzes tiltas.) Azaz a hivoszamaok nem jutnak el a szavazas szervezojehez. Ok csak azt kapjak meg a MATAV-tol, hogy melyik szamot hanyan hivtak. Itt felmerulhet annak alehetosege, hogy kiadnak egy titkos szamot, de ez megoldhato ugy, hogy a nyertest - amuennyiben nala a hivoszamkijelzes le van tiltva - eloszor a MATAV hivja fel, es engedelyt ker tole, hogy a szamat kiadhassa az RTL-nek.

Szoval ez egy kicsit necces, de meg lehet oldani korrekten.

Az, hogy esetleg szerencsejateknak minosul-e a szavazas, mas kerdes:

Ha egy SMS jatekban a nyeremeny elnyeresehez kell - akarmilyen kicsi - targyi tudast is igenylo kerdesre valaszolni, akkor az mar nem szerencsejatek.
Erre a szelsoseges pelda az volt: Kuldje be SMS-ben edesanyja leanykori nevet, es nyerhet egy akarmit. Itt ugye volt egy kerdes, amire valaszolni kellett, ergo nem szerencsejatek.

Ugyancsak erdekes a termek vagy szolgaltatas vasarlasa melle kotott sorsolas. Pl. Coca-cola sorsolasok. Megveszed az uditot, aztan, ha bekuldod a kupakot/kodot/akarmit, akkor nyerhetsz. Ez ugye nem szerencsejatek, mert a termekert fizetsz, az hogy nyerhetsz is, az csupan a Coca-cola nagylelkusege. A jatekban ingyen veszel reszt.

Ennek analogiajara:
A szavazaskor azert fizetsz - emelt dijas hivassal, vagy SMS-el - ,hogy beleszolhass a musorba. Ezt vehetjuk egy szolgaltatasnak.
Az, hogy nyeremeny is van, csupan az RTL Klub nagylelkusege. Azt ok ingyen adjak, mert jofejek.

Ezzel az okoskodassal ki is van huzva a talaj a szerencsejatek felugyelet laba alol.

Na, jo hosszu lett, de remelem tartalmas is.