Igazad van, hagyni kéne őket élni úgy ahogy nekik tetszik, amire ők születtek. Egyszerűen minden állatot úgy kéne elfogadni amilyen, mégis sajnos ez sok embernek nehezére esik. És a fő probléma nem is a kutatások területén van, mint például az ember-csimpánz kommunikációs kutatások, hanem az olyan emberek, akik nem képesek meglátni egyszerű, a saját érdekeiket is szolgáló dolgokat, mert egyszerűbb nekik kiírtani mindent ami mozog, mint elgondolkozni egy kicsit azon, vajon mi is okozza a fő problémámat, ami miatt kínzásra, gyilkolászásra adom a fejemet.
Erről a csimpánzról én is hallottam:) Úgy hívják, hogy Washoe és Dr. Roger Fouts és felesége foglalkozik a tanításával. Ami még szintén meglepő az az, hogy Washoe megtanította az örökbe fogadott csimpánz fiát az amerikai SIGN nyelvre, tehát egy csimpánz tanított egy másik csimpánzt a jelek használatára. Amit róla és Dr. Roger Fouts-ról láttam filmet, abban az is benne volt, hogy Washoe igenis beszél magához (az az SIGN nyelvet használ) miközben képeket nézeget egy magazinból. A csimpánzok egyaránt érdeklődnek a tévében látott képek iránt, vagyis úgy tűnik szeretnek tévét nézni.
Ami pedig a vad csimpánzokat illeti, a kutatások kiderítették, hogy vannak különféle szokásaik a különböző csimpánz közösségeknek. Pl., az egyik közösség diókat tördel fel kövek, az az eszközök használatával, míg máshol a termesz "halászat" a fő profil, persze az is eszközök használatával, egy-egy levél szárának pontos kiválasztásával, előkészítésével és használatával.
Végül álljanak itt végszóként Jane Goodall szavai:
"Only if we understand can we care. Only if we care will we help. Only if we help shall all be saved."
"Csak ha meg tudjuk érteni tudunk törődni. Csak ha törődünk fogunk segíteni. Csak ha segítünk menthetjük meg valamennyit."