Egyébként azért is hökkenek rajtad, mert eddig azt tapasztaltam, hogy aki közel áll, pláne "egészében hiszi", az egyiptomi vallást (egyébként mi is a neve pontosan?), annak triviális Atlantisz ill. valamilyen ősi (sokkal sokkal Egyiptom előtti) eredet ill hagyomány...
Azt hiszem veled talán célszerűbb is erről (vallási szemszögből) megközelítenünk a dolgot.
Szóval a kérdésem az, hogy szerinted az egyiptomi hit teljesen elszigetleten, önmagától alakult ki?
Tehát évezredek során mondjuk az emberek fantáziája, mítoszai és esetleges spirituális élményei, ha tetszik intuíciói (persze az Istennel való kapcsolat valóssága sok újabb kérdést vethet föl...), hiedelmei összegződtek és alakultak a világ egyik legérdekesebb hagyományává? Semmi külső behatás? Semmi előzmény, eredet, ős stb?
Végül is jelenleg ugyanúgy nem kizárható, hogy több százezer év alatt magától, önnállóan kilakuljon minden, mint ahogy a külső behatás sem.
Ha az utóbbi elmélet bizton megdől, akkor Egyiptom, mint a prehisztorikus civilizáció(k) lehetésges bizonyítéka lekerül a listáról, de marad még jócskán egyéb... :)
Egyébként valószínűleg az Egy Istent ők is másképp nevezik, mint az egyéb isteneket (itt értelemszerűem nem, a tulajdonnevükre gondolok), csak a mai elkorcsosult nyelvek vannak "megáldva" azzal, hogy ugyanúgy istennek nevezzük azokat (tisztelet a kevés kivételnek).
Asszem ez zavar meg sokakat és pogányoznak meg politeistáznak...
Az Aranykorról pedig én azt olvastam, hogy több (persze leginkább perifériás, ha jól tudom) kutatás is arra jutott, hogy évtízezredekkel korábban kellett lennie, jóval a egyiptomi társadalmak jelenleg érvényben levő kialakulási ideje előtt, ha komolyan vesszük hagyományukat és utánaszámolunk az ő saját kronológiájukkal... Vagy nem?
Mindenesetre a magam részéről, nem könyvtárban űlve kívánok kutakodni sem pro sem kontra a bizonyítékok után. Az elmélet, a tudományok, az irodalom és történelem (stb) számomra arra elég hogy "vádat emeljen", a nyomozást terepen tartom célszerűnek ezért szeretnék, minél előbb expediciókat szervezni kizárólag víz alatti romok vizsgálatára ill. felkutatására... ;)
...mi? hogy mennyek át a búvárkodás-topicba...? :)