Törölt nick Creative Commons License 2002.12.27 0 0 176
Kedves hozzászólók,

átfutottam a véleményeket, s magam, mint a Balatont szerető, vitorlázó ember, meg mint a dologhoz valamelyest konyító műszaki csak annyit látok, hogy aggodalmatokban egyrészt osztozom, de mintha nem látnátok a tó egy fontos gondját, vagy a cikk nem volt igazán pontos és az hagyta ki.

A probléma a tómederből kiemelendő magas szervesanyagtartalmú iszap elhelyezése, amely ma a Keszthelyi-öböl északi oldalán, úgynevezett zagykazettákban valósül meg. Itt az iszap a vízből kiülepedik és a víz visszakerül a tóba.

Tudomásom szerint az a gond, hogy a terület nem bővíthető, érthetően, hiszen a part beépült, és tudtommal a környezetvédelmi hatóság sem járul hozzá a meglevő tárolók bővítéséhez. Kézenfekvő szükségmegoldás a szigetépítés, amelyre van példa a Velencei-tavon. Utálom. De ha nincs más megoldás, mit lehet tenni? Illetve lehet, hogy van más megoldás, csak gondolkodni kellene. Nem tudom, mi volt a realitása a Nemcsók-féle terveknek, mintha ő valami komposztálási ügyet emlegetett volna. De iszonyatos iszapmennyiségekről van szó. a sziget partkialakítása meg többféleképp is megoldható. Legdurvább a vasbeton.

Személy szerint nekem nem tetszik a sziget-megoldás, de az iszapkotrás kényszerű megszüntetése az egész tó létét, jólétét fenyegetheti.