sierra Creative Commons License 2002.12.20 0 0 15
Hát igen, úgy tudom, hogy 72-től, miután elkezdődött a reformfolyamat mögüli 78-ig tartó elsasszézás, nagyjából ez a lehetőség maradt a tsz-ek ügyeibe való beavatkozásra.
Egyrészt mezőgazdasági kombinátokba akarták szervezni őket, hogy annak az élére egy olyan vízfejet rakhassanak, aki tetszik a pártnak és azt csinálja, amit mondanak neki. Ez Biszku mániája volt, hogy valami annál szocialistább, mentül nagyobb és trösztösített, meg kombinátozott ami a csövön kifért. A tsz-ek ellenben jól tudták, hogy mi az optimális gazdálkodási nagyság, amin túllépve már csak a bürökráciát fokoznák, de hatékonyabbak nem lennének és ez általában egy falu-egy tsz méret volt. Amellett meg nem igazán akartak rosszul menő tsz-ekkel összeolvadni.
Ezért aztán a renitensekre ráküldték a rendőrséget, hogy kutakodja körül őket és rendre találtak is valamit, amibe bele lehetett kötni (aki nagyon keres, az talál) és gazdasági bűncselekmény vádjával elhurcolni az elnököt, a főmérnököt, vagy az egész vezérkart. Némi idő eltelte után aztán kiengedték ezeket a börtönből, főleg mivel általában az égvilágon semmit sem követtek el, de addig is választani kellett egy új górét, aki az előd sorsán okulva aztán jóval kooperatívabbnak bizonyult az egyesítési és kombinátozási agymenések irányában.
A diktatúra diszkrét bája.
Előzmény: luciluca (13)