Petyus Urasagnak Tiszteletem!
Nem,nem, de holnapra megnezem neked. De varj csak, mindjart megkerdem Vlangopoulost. Egy perc turelmet...Hoppa! Megvan:
Γράφει ο West στη σ. 11 της “Εισαγωγής” του: “Για αυτούς τους λόγους [επειδή δηλ. οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν διαστήματα διαφορετικά από τους δικούς μας τόνους και ημιτόνια] θα χρησιμοποιήσουμε το ουδέτερο, ως προς τους τόνους [και τα ημιτόνια], σύστημα των cents, που εισηγήθηκε ο φιλόλογος, μαθηματικός και μουσικολόγος A. J. Ellis”. H φράση που μόλις διαβάσατε, αποδίδει το νόημα της πρωτότυπης φράσης, το οποίο ο West εξέφρασε με κάπως περισσότερη ειρωνεία: “We shall therefore make use of the cent system invented by the tone-deaf philologist, mathematician, and musicologist A. J. Ellis”. Ιδού τώρα η μετάφραση: “Συνεπώς θα κάνουμε χρήση του τμηματικού (cent) συστήματος που επινόησε ο κουφός στους τόνους φιλόλογος, μαθηματικός και μουσικολόγος A. J. Ellis” (σ. 15).
Ami annyit jelent, hogy West a bevezetoben arrol ir, hogy az ogorogok masfajta diasztemakat hasznaltak mint mi, a szoveg azzal folytatodik, hogy West azt javasolja, a nehezsegek lekuzdeserea mericskelesnel hasznaljunk egy semleges szisztemat, a centet, mint ahogy azt bevezette a matematikus es zenesz A. J. Ellis. Az eredeti szovegben azonban a frazis Westiesen gonosz, ironikus: “We shall therefore make use of the cent system invented by the tone-deaf philologist, mathematician, and musicologist A. J. Ellis”. A gorog fordito igy adja vissza:" Kovetkezeskepp majd hasznaljuk a cent szisztemat, amit a tonusokra suket filologus, matematikus es muzsikologus A.E. Ellis talalt ki". (15.old.)
[Remelem en nem teteztem a felreferditest ujabb gyongyszemekkel, alkalmat adva masoknak, hogy rovasomra mulassanak! :)]
Udv:
spir