Póli Creative Commons License 2002.12.19 0 0 186
(A "kisgazdával" tényleg átléptél minden kultúrhatárt... :) )

"az USA miért akar minden olyan rendszert, sőt, kultúrát megváltoztatni, ami nem egyezik az övével..."

Ahogy mondani szokás: ez azért így ebben a formában nem igaz. Van egy csomó olyan - inkább despotikus, mint demokrata arab ország (lásd Szaud-Arábia, Egyiptom, Jordánia, Marokkó, öböl emírségek) - amelyekkel lényegében "elvan" az USA, sőt nem eggyel szövetséges, és esze ágában sincs "bolygatni" őket, főleg nem erőszakkal.
Jelenleg az USA elsődleges kiindulópontja az, hogy melyek azok az országok, amelyek leginkább potenciális bázisuk az olyan akcióknak, melyek fizikailag veszélyeztetnek amerikai életeket.
Másodlagos kiindulópontja pedig, hogy melyek azok az országok, amelyek leginkább potenciális bázisuk az olyan akcióknak, melyek USA érdekeltségekkel megspékelt országokat veszélyeztetnek.

Irak kimeríti mindkét feltételt, pl.Észak-Korea csak a másodikat, ráadásul
1. Irak élén olyan diktátor van, akinek a realitásérzéke is többször és látványosan lement már zéróba (lásd Irán megtámadása, Kuwait bekebelezése),
2. Iraknak az olaj (jórészt a feketepiacon keresztül) nagyon jó finanszírozó forrása.
Tehát minden oka megvan az USA-nak, hogy Irakot durván "kiemelje" az amerikával "barátságtalan" országok sorából.
(Az 1. pont pl. Kadhadira nem áll fenn, most nem is abajgatják...)
És ennek már semmi köze a rendszerek-kultúrák különbözőségének magasztos eszméjéhez...

Megjegyzem, eléggé leegyszerűsítése egy politikai helyzetnek az a megközelítés, miszerint ha egy országban nem tör ki népfelkelés egy véreskezű diktátor ellen, akkor azzal a diktátorral népe tökéletesen elégedett. Nagyon sok diktátor halt meg ágyban párnák között, hogy aztán haláluk után rendszerük seperc alatt összeomoljon... Meglehetősen nagy bevétele van (még mindig) Szaddamnak ahhoz, hogy prímán meg tudja fizetni irgalmatlan és hatalmas elnyomó apparátusát !

Nohát, ez is csak egy eszmefuttatás volt... :)

Póli