Szia szicsu!
A falhosszokkal kapcsolatban: Rovid falkoznel azert lehet ugy tervezni, hogy pl. egy ajto es egy ablak kozott pont egy metert hagysz, igy be fog ferni 4 egesz tegla (persze minden masodik sornal 1/2 teglaval el kell tolnod, hogy kotesben legyen). Szoval ilyen modszerekkel lehet torekedni arra, hogy kevesebb teglat keljen szetdarabolni. Persze ha mas szempontbol nem kotott az ablak helye.
Viszont hosszu szakaszoknal ez mar nem muxik.
OFF
Valamit nem ertek. Ha nem te rakod a falat, akkor hogy fogod a sok-sok infot hasznositani? Szoval ugy ertem, az meg rendben van, hogy nem art, sot nagyon esszeru dolog, ha alaposan felkeszulsz elotte, es kepzed magad. De a komuves (gondolom) nem fogja hagyni, hogy minden apro reszletbe beleszolj. Tudom en javasoltam, hogy szigoru legyel veluk, de ez nem lesz konnyu. Nekem mondjuk egyszerubb volt a helyzetem...
ON
A PTH teglakat normalisan elvagni csak olyan jellegu geppel lehet, amit a WB honlapjan lathatsz. Persze olyat meg altalaban ilyen kis epitkezeseken sehol sem latni. Hazilagos modszerek kozul lehet probalkozni a nagyflex-gyematkorong konfiguracioval, de az se eri at rendesen, es iszonyatos port csinal.
Eszkoz hianyaban en azt tartom a legjobb es "leggyorsabb" modszernek, ha komuveskalapaccsal leutogeted a felesleges reszt. Nem biztos hogy elsore sikerulni fog... (nem marad egyben a maradek.)
Ja, remelem hoszigetelo habarcsot hasznalsz! Azzal az ilyen "toldott" reszeket nyugodtan be lehet dolgozni, mert nem rosszabb a hoszigetelese, mint maga a teglae, es igy nem keletkezik hohid.
A felteglanak biztos haszna van, de ne felejtsd el, hogy csak ott lesz ertelme, ahol feles, vagy annal nagyobb reszt kell kitolteni. Ennel kisebb helyeken ugyis faragni kell, akkor meg mar mindegy hogy egeszbol, vagy felbol.
Persze elore eleg nehez megsaccolni, hogy hany darab kell.
Ha belegondolsz olyan soroknal, ahol nincs falnyilas (pl. a felso soroknal), ott minden oldalra csak max. 1 darab-elem kell. A tobbi mar komplikaltabb.
A fodemrol:
A tetolec tuti hajlik annyit.
A belestestek szelessegerol: Irtam a multkor, hogy igen pontosak. Kozben rajottem, hogy ez a regebben gyartott (sotet narancssarga szinu) belestestekre igaz. Azokkal millimeterre lehet a 60-as sorkozt tartani. A mostanaban gyartott vilagosabb (olyan mint a tegla) kefnik inkabb szelesebbek, ha 60cm-re teszed a gerendat, igen passzosan fognak belemenni. (bele kell utogetni szinte) Ugyhogy esetedben azt mondom hagyjal inkabb 1.5 cm rest, ahogy irtad.
Szerintem is kene hoszigeteles a koszoruhoz, a kulso homlokzati hoszigetelesen kivul. Bar ez mar szamolhato dolog.
Az alatamasztas hatar eset, de en inkabb 2-ot tennek. Nagyon hajlekony am az a gerenda, es ha csak kozepen kap alatamasztast, akkor konnyen "sator" alakja lesz a fodemednek.
Meg egy apro trukk: A nyilaszarok helyet a legegyszerubben (es a legpontosabban) ugy lehet kihagyni, ha pl. colos deszkabol csinalsz egy akkora keretet (pontosan) amekkora ablakot rendelni akarsz majd. Ezt beallitod oda, es megfelelo hezaggal korbefalazod. Igy tuti, hogy konnyu lesz berakni az ablakokat, es nem lesz tul nagy res sem mellette.