sierra Creative Commons License 2002.12.18 0 0 topiknyitó
Kérem tisztelettel, megnyitám a topicot, hogy a Pongrátz Gergelyt dicsőítő himnuszgyűjtemények között felmerült vitának adekvátabb helyet találjunk. A dolgok a következőképp állnak a másfél hónapja időhiány miatt szünetelő vitában, illetőleg, íme az izgalmas előzények:

PuPu válasz erre | adatok | e-mail 2002-10-09 23:15:43 (173)

"...Érdeklődj egy parasztnál, aki akkor élt, hogy hogyan élte meg a földosztást. Aztán - ami azt illeti, igen sok vargabetű után - a magyar mezőgazdaság a világ élvonalába került, kolhozosított állapotában, ugye. Világhírű és nemzetközileg a követendő példák között számontartott állapotát a rendszerváltás szüntette meg, úgy, hogy kiosztotta a földet. És úgy, hogy alig életképes, 5 katasztrális hold nagyságú parcellákra hasogatta fel a nagybirtokot, majd a gazdasági kényszer koncentrálja az egészet, és ismét megalkotja a magyar zsellért.
..."

sierra válasz erre | adatok | e-mail 2002-11-09 13:38:33 (492)
ez egy válaszolgatás volt
"...A magyar paraszt bizony úgy élte meg a földosztást, ahogyan én leírtam az imént.
Namármost ezt a " a magyar mezőgazdaság a világ élvonalába került, kolhozosított állapotában, ugye" - dumát ki fogom nyomtatni arra az esetre, ha a jövőben elfogna a szomorúság. Majdnem olyan frenetikus, mint "A konszolidáció során aztán meg is valósult szépen a forradalom minden ésszerű követelése" :-P
Ember, a magyar mezőgazdaság felívelésének volt két előfeltétele, ezek közül az egyik pont a szovjet típusú, szigorúan tervutasításos kolhozrendszer 67-es kezdetű felszámolása volt, amikor a TSZ-eknek megadták a termelési-, pénzügyi-, és káderönállóságot!!! Neharagudj, de ha te idáig sem jutottál el, akkor kezdem érteni, vajon mi a fenét csodálsz a szocializmuson; tudniillik éppen a lényeget sikerült szem elől tévesztened.
Ezenkívül:
" Világhírű és nemzetközileg a követendő példák között számontartott állapotát a rendszerváltás szüntette meg, úgy, hogy kiosztotta a földet."
Újabb butaság. 61 és 65 között a mezőgazdaság növekedése 1-2 %-os. Ezt a nép stagnálásként érzékeli, pláne, hogy a népesség gyorsabb ütemben növekszik. 67-től a reformok kezdete után már felkúszik 3%-ra, ez elérte a világszínvonal átlagát. 70-es évek elején 4-5%-os világrekordokat döntöttünk, csakhogy véget ért az ország számára páratlanul kedvező 57-től 72-ig tartó világgazdasági helyzet és a hetvenes évek végére már megint 4%. 80-as évek elején visszacsúszik 2-3%-ra, a végére pedig az 1%-os stagnálásba, s tovább. Jó időbe telik, míg ezt a tendenciát éppenhogy a rendszerváltás segítségével sikerül megfékezni. Amennyiben neked ez nem sugallja, hogy a kolhoz talán mégsem elég hatékony termelési szisztéma, akkor mondok egy egyszerűbben felfogható dolgot (ezt talán még sikerül). Oroszország idén, 2002-ben érte el azt a termelésmennyiségi csúcsot, amit a cári Oroszország idején produkált utoljára... E két időpont között, mint azt talán sejted, a nagy Szovjetunió kolhozrendszerben termelt egészen 1991-ig, mikor is oroszos lendülettel egyszercsak feloszlatták az egész brancsot cakli-pakli, amit hét évtizedig vertek az emberekbe - páratlan káoszt okozva a termelésben. Ugyanez másképpen: a cári Oroszország Európa legnagyobb gabonaexportőre volt. Ezzel szemben a nagy Szovjetúnió mint tudjuk állandó gabonaimportra szorult fennállásának egész ideje alatt - kivéve, mikor Sztálin azt is exportálta, amiből jövőre vetni kellett volna, lásd még Éhínség 1931 címszó alatt.
Ezek után mondd meg nekem légyszíves, hogy kitűnt-e számodra a kolhozrendszer (és e példákból talán valamelyest a szocializmus) hihetetlenül fos termelékenysége és az egész baromi szisztéma agytalansága. Amennyiben nem, akkor vitatkozz ezentúl Pindiy kartáccsal légyszíves e témakörben, hátha ő fel tud emelni a sötétségből, bár eddig nem erőltette halálra magát. Totál el vagy tévedve, aztán még te élcelődsz embereken, hát, sokkal szerényebben kéne előadnod magad. Mit mondjak, neked sem ártana, ha szépen ideülnél mellém az iskolapadba, mert a foxi-maxin szerzett ismeretek nem bizonyultak időtállónak. Aztán ha ezt az időszakot már abszolváltad, akkor utána bátran ecsetelheted elképzelésedet a rendszerváltás utáni magyar zsellérségről, föltéve, hogy nem Marxot akarod ide előrángatni hovatovább másfél évszázados téves teóriáival az osztályharcról.
..."

H-turul válasz erre | adatok | e-mail 2002-11-10 18:58:21 (501)

Kedves Sierra (nevada?)
Csak szeretném felhívni a figyelmedet arra az egyetlen apróságra (az átkosban néhány évtizedet ledolgoztam a mezőgazdaságban), hogy nálunk az utolsó "kolhoz" 1953-ban, Nagy Imre miniszterelnöksége alatt oszlott fel. Ha hozzászólásod többi tárgyában is hasonló "mélységű" az ismeretanyagod, mint a mezőgazdaságról, akkor még tanulnod ajánlatos pár évtizedig .

sierra válasz erre | adatok | e-mail 2002-11-26 07:12:08 (849)

Kedves Hátulrúl (ez akkor aktuális, ha a megszólításod humorkodás akart lenni - sajnos képtelen vagyok megítélni, mert mint PuPu óta tudjuk, jobboldali humor nem létezik - ha nem az, akkor simán H-turul)!

Elöljáróban gratulálok a több évtizedes mezőgazdasági munkálkodáshoz.
Elkezdhetném számbavenni milyen intézkedések történtek ezügyben. Ha erre időm volna, tán meg is tenném. A rövidség kedvéért: 53 után eljött 55 is, erre meg én szeretnék tisztelettel figyelemfelhívni, mikor cakkumpak visszacsináltak mindent, ami enyhített kicsit a rendszeren. Ennyit eddigi ismeretanyagomról, de hogy ez mit mond a tiédről, azt nem óhajtom helyetted megfogalmazni - ellentétben a te minősítéseddel.

A tanulást holtomiglan tervezem, te is jöhetsz mellém az iskolapadba

H-turul válasz erre | adatok | e-mail 2002-11-26 08:41:45 (850)

NB Sierra!
Ha a hozzászólásom fölötti színes csíkon rákattintasz az "adatok" szóra, meg fog oldódni a nickem jelentését övező rejtély. A gratulációt köszönöm, kint vagyok vele az összes vizekből.
Érdemi hozzászólásodhoz pedig csak annyit, hogy a legnagyobb szaktekintélyek közléseit is érdemes több forrásból ellenőrizni. 55-ben ugyanis NEM CSINÁLTAK VISSZA MINDENT! Javaslom, hogy adatközlőidnél érdeklődj az egyes, kettes és hármas típusú szövetkezetek definíciójának változásáról 1948-68 között. Rá fogsz jönni, hogy KOLHOZ nálunk 53-óta nem létezett. Azt hiszem, ez a téma nem éppen ebbe a topicba való, ha igazán foglalkoztat nyiss egy új topicot, ott majd részletesen is hozzá fogok szólni.