budai93 Creative Commons License 2002.12.15 0 0 114
Azt hiszem, ez jó kis idézet.K.: Beszéltünk az imént Békesiről és a megjegyzéseiről. Most mintha többen Járai lemondását, vagy legalábbis a státuszának a megváltoztatását követelnék. Az emberek valósággal inflációpártivá váltak. Hát ez normális hozzáállás?

CS. M.: Tudja, a sajtóval van a baj. Egyszerűen nem hajlandó más nézeteket megszólaltatni. Ma a rádióban Békesit körülbelül fél óra hosszat hagyták úgy beszélni, hogy a riporter egyszer sem kérdezett bele. Bármely más interjúalanyba ötpercenként belefojtják a szót. Egyszerűen megdöbbentő, hogyan viselkedik a magyar közszolgálati rádió.

T. K.: Szolgai módon.

CS. M.: Szolgaian. Teljes mértékben kiszolgálja a mostani kormányt. Úgy teszem föl először is a kérdést, hogy mi köze van az üzleti szektornak a gazdaságpolitikához, a pénzügypolitikához, a monetáris politikához, a fiskális politikához? Ez nem vállalati kérdés. Hol merészel egy vállalat beleavatkozni a kormány dolgába?

T. K.: Például ha Alan Greenspan mondaná...

CS. M.: Most képzelje el, mi történne. Ezt a kormánynak vissza kellene utasítania. Ehelyett hallgat, ami számomra azt jelenti, hogy egyetért a támadással. Sőt, lehet, hogy a kormány áll mögötte. Mit jelent ez a támadás? Ez az érvelés nem szolgálja egyértelműen a magyar érdekeket. Ne feledjük, ennek a kormánynak az elődje nyolc évvel ezelőtt ugyanezt csinálta: fölpörgette az inflációt. Persze az infláció, mint tudjuk, mindenkinek jó, csak az átlagembernek nem. Különösen jó az exportáló cégeknek. Hogy mennyire csúsztatnak az urak: Békesi úgy fogalmazott, hogy az infláció jó a magyar exportáló cégeknek. De magyar cégek nem exportálnak. Csak külföldi cégek, a globális cégek exportálnak. Hogy miért jó nekik? Mert forintban többet kapnak a bevételük után. De hát, bocsánatot kérek, ez micsoda? Ez olyan, mint amikor a szocialista rendszerben a rosszul működő cégeket támogattuk. Miért kell az ő érdekükben leértékelni a forintot? Mert a nélkül lesz több profitjuk, hogy egy fikarcnyit is jobban dolgoznának. A külföldi cégek piacgazdaságnak éreznék azt, ahol dolgoznak, meg ha mi azok lennénk, akkor a kutya kötelességük lenne törni magukat jobb minőségű, színvonalasabb termékek előállítására, jobb vevőkiszolgálásra, többletszolgáltatás nyújtására. Ezzel kellene növelniük a profitjukat, nem pedig azzal, hogy a magyar állampolgártól vesznek el pénzt, s a kormány az ő kedvükért gyengíti a forintot. Ez nemzetellenes igény. Az a kormányzat, amelyik ezt nem utasítja vissza, nem nemzetbarát