prokoppd Creative Commons License 2002.12.14 0 0 56
Kedves csontváz.Mielôtt lehetôségeimhez képest belemegyek az általad feszegetett kérdések kifejtésébe egy kicsit hadd irjak arról, mi keseritett el azokban.Olyanfajta fogalom el- és összecsúszásokra akadtam, amikkel bizony harcolnom kell néha, és amik miatt irtam azt, hogy két éve orditom a magamét.Orditom, ugyanis azt tapasztalom, hogy ha tisztázni akarok egy egy rágalmat, az még esetleg meghallgattatik, de már le pontosan nem iródik, úgyhogy azért kerülnek az ismerôs témák az utamba újra meg újra, mert nem cél az ilyen tipusú témák egyszer s mindenkorra való elrendezése, a fogalmak pontos visszaadása.Az exhumálás látod valóban pontos fogalom.Újból rántsuk elô a már sokszor lecsócsált csontokat hátha akad még valami. Ezenközben persze már rég arról kéne beszélni, hogy a szépemlékű megboldogult milyen remek családfô volt és hogy szerették az emberek, de hát ez ugye nem ügy, ezen nincs szopogatni való.

Nos kezdheted a szopogatást.

A kérdések között vannak számomra teljesen érthetetlenek és értelmezhetetlenek, ahol azt engeded sejtetni, hogy túlkombináltad magad.Ilyen a 3. és 8.Érthetetetlen és nekem megmosolyogtató.Ne részletezd, utóbb sem kivánok visszatérni sületlenségekre. És azt hiszem egyébként is visszaéltél a helyzeteddel. Én azért pattantam föl teljesen rutintalanul erre a topicra, hogy tisztázzak egy fogalomelcsúszást (kódolás nem egyenlô fizetôsséggel) és erre kaptam egy vödörnyi másikat.Amikkel egy újabb tévedéseddel élve nem KELLene foglalkozzak.(ja, kösz a Bayer Zsoltos hasonlatot, mivel neki már arca és neve van, nem feladatom, hogy minôsitsem, de azért nem kellett volna egy topicon emlits vele)Nagyjából sejtem mit szeretnél kiugrasztani, de arra nem vagyok kapható.Ahogy drága anyósom mondta, kell hogy legyenek pártsemleges szereplôi a TV-knek.Hiteles emberek, akikrôl nem leolvasható, hogy MAGÁNemberként milyen ügyeket éreznek magukénak, vagy, hogy egyáltalán foglalkoznak politikával.A nézôknek szükségük van ilyen kreált ügyekkel teli világban a politikamentes zónákra.Egyébként ebben is rejlik a Filmmúzeum sikere.

De hát te megint összecsúsztattál két fogalmat.Ha közszerepeltem volna, akkor a kérdésed nem is került volna elô.KÖZ, …….. érteeed?A magánemberi, magánéleti kérdések elôtt pedig egy éve lehúztam a rolót.Visszavonultam, csak a Filmmúzeummal kapcsolatos gazdasági kérdésekrôl nyilatkozom.Egyébként is a pénztárca vastagságára, a politikai és vallási hovatartozásra vonatkozó kérdéseket illetlennek tartom, még az indexen is.A politika egyébként az a dolog, ami sosem foglalkoztatott.Lehet, hogy ciki, hogy bár néha olvasok napilapokat, a választások körüli kiélezett politikai helyzetig, -amikor egy ország anyázta a másikat- nem tudtam, hogy a napilapok pl. milyen oldaliak, mert nem volt dolgom vele.Most már tudom, elkezdtem figyelni, úgy általában az újságirást, mint sokan mások egyszerre olvasok ezt is azt is, de szomorúvá tett, mert az elején leirtakat tapasztaltam. Úgyhogy most már megint nem figyelem, csak az engem érintôket..Abban meg azt látom mennyire nem ügy az ÜGY.Pl. az, hogy bebizonyitottuk azt, hogy esténként 25O ezren nézik a MAGYAR filmet.Ellenben milyen kreált ügyek pattanthatók ki be nem fizetett minimal ORTT tartozásból.Merthogy arányában messze kullog tartozásunk neves elôdeinkôl.Nem elsumákolni akarom, tényleg nem tudom, hogy 1 vagy 5 millió, meg kéne bent kérdeznem, de látod ezen lehet csámcsogni.Azon, hogy egy kulturális ügy (én annak tekintem )milyen jó,hogy még tartja magát, épül, szépül, szeretik, azon nem.Ezt a két év alatt, ha jól emlékszem senki nem irta meg.

Én tudnék boncolgatni valót mondani.Pl., hogy valaki (bocs, te kedves csontváz), miért kevered, hacsak nem szándékosan azt, hogy KÖZPÉNZEN ÖSSZEGRÜNDOLNI és, hogy ellenértékeztetés melett minisztérium által egy kicsit MEGTÁMOGATNI valamit (NKÖM).Talán nem vitatod, hogy a Filmmúzeum két éve a kultúrát szolgálja, és nem úgy mellesleg van kitéve valami a kirakatba, miközben a háttérben megy a nagyipari gründ.Ha ez igy lenne nem lenne szükségem a mostanában tervezett NKÖM-es ülôsztrájkra, hogy hallják már meg az elôbbiekben rajtam számonkért orditásomat és segitsék a munkánkat, erkölcsi értelemben is.Ezzel ugyanis a két év alatt nem találkoztunk.Mert a hozzád (és itt persze a számomra arctalan csontvázat minôsitem) hasonló kártékony mocskolódók elviszik a minket megitélôket az erdôbe.Egy velem készült interjút pl. azért nem adott le a MTV, merthogy itt az ne szerepeljen, aki kilopta az archivumunkat és otthon ül a filmes dobozokon.Persze attól nem zokogtam a párnámba, hogy nem ment le az anyag, az viszont megneheziti a munkánkat, hogy a rejtett és csak pusztuló kincsek gondozva és láthatóvá tétele csak harcok és ellenállások mellett lehetséges, pontosabbban a TV-ben már úgy sem..

Úgyhogy egyik szemem nevet, amikor le kell mondanunk a TV-s kincsekrôl, mert igy lehet, hogy egyszerűbb lesz az életünk ás job a tartalmunk.Azt csak nem gondolják, hogy már a UNIVERSAL-t is kiloptuk, és még jogdijat sem fizetünk Woody Allennek.Apropó.A jogdijakat az Artisjuson kivül a sugárzási jogdij megvásárlásakor a vételár százalékában a MOKÉP-nél és az egyéb archivumoknál megfizetjük.Ez egy bevett %.Bárkinek annyi, mint ahogy bármelyik tematikus műholdas csatorna ugyanannyit fizetne a MOKÉP egyes harmincas filmes csomagjaiért, mint mi.Tehát nem baráti árat.Ez egyébként úgyszintén magasabb, mint amiért kint vásárolunk.De már elnézést, melyik kereskedelmi, vagy közszolgálati csatorna mutatott be 25O magyar nagyjátékfilmet két év alatt.Összehasonlitást vársz, miközben nincs mivel.Csak mi vagyunk abban a tematikából és technikából fakadó szerencsés és egyedi helyzetben, hogy nem kell AGB pontokat figyelnünk a műsorszerkesztésben.A bevételeinken, azon az egyen, ez nem változtat.

A TV-s tartalmak miatt valóban beperelt minket egy Filmijus nevű jogkezelô társaság, szerintük ugyanis ezek az anyagok nem jogtiszták. Állitásuk természetesen vitatható, azért állunk a biróság elôtt.Ezzel kapcsolatban is ki kell járjunk egy utat, hiszen a kábeltévézés mai, a filmek régiek.Mi azonban nem az alkotók kizsigerelésébôl élünk. Mi az alkotókat szintén semmivel nem összehasonlitható módon megbecsüljük, sôt, rég elfeledett rendezôktôl, bulvárhireket nem produkáló szinészóriásoktól megkérdezzük, hogy hogy vannak(ARANYKOR portrésorozat és dij) és ezért hálásak, és örülnek a Filmmúzeum munkájának.A jogdijakra vonatkozó választ szerzôi jogász kollegánknak kellett volna megválaszolnia, de ezeken a válaszokon nem egy team dolgozik.Lehet, hogy hiba, mert kérdéseitekbôl nem az egyszeri nézô hangját hallom ki, hanem dobálóztok médiatörvénnyel, sejtetni engedtek némi tájékozottságot, pedig csak kevesen értik valóban átfogóan ezeket a témákat.És ez is nagyon kártékony.Én fel szoktam készülni azokból a témákból, amirôl kérdezek, vagy amirôl véleményt formálok.

A nemzetközi filmes piacon az árak nagyjából a bevett mértékek szerint mozognak.Az árak képzésénél egy kódolt , műholdas , 2-3 millio alatti háztartásszámú kábelcsatorna a lista végén szerepel.Egy Nat. Geo. vagy Spektrum hiába magyar hangú nem magyar csatorna.Azonkivül sok országban fogható.Az ô árait nem ismerem, csak azt tudom, hogy az elôfizetôi csomagárakból sokkal több forint esik rájuk, mint a Filmmúzeumra.Volt alkalmam egy másik csatorna beinditásán is dolgozni, és az is hasonló karakterű, vagy elérhetôségű tartalmakból épitkezett, mint a természetfilmes csatornák, méghozzá pontosan olyan áron,mint a Filmmúzeum.Egyébként egy holland médiakutató cég szerint Magyarországon a 7. legértékesebb csatorna a Filmmúzeum a két nagy kereskedelmi, a Duna a MTV1, és az elôbb emlitett két tematikus után,, az összes nálunk fogható közül.Hűséges nézôinken kivül legalább a hollandok értékelnek minket.

És még egyszer és utoljára a TV-s anyagok.Valamelyikôtök elmebeteg árként emlegeti az MTV-st, és nem értitek miért ilyen valóságtól elrugaszkodott.Persze ezen én is sokat gondolkodtam, mig végül a következôkre jutottam.

A MTV eddig nem tömeges eladásokra, hanem legfeljebb pár perces bejátszások átadására szabta ki a nekünk nyáron ajánlott 13ooFt-os másodperc árat, (plussz ÁFA), (ha ezt felszorzod az 5.8 millio Ft per óra) hiszen elôttünk senki nem vásárolt még órás mennyiségeket sem.A Dunának nem kell fizetnie természetesen csak az átirási dijat.Ezt nekünk is meg kellett fizetni, ez 5oo Ft percenként, egyébként ez is, és az is példanélküli a világban, hogy te szolgáltatod a kazettát az átiráshoz.Nos, ha csak perceket vesz valaki, (mondjuk az RTL klub egy régi hiradórészletet a sajátjához)akkor talán magyarázható az ár.Az MTV, mint műsorait értékesitô televizió természetesen sosem vesz részt filmes vásárokon, ellentétben mondjuk más nemzeti televiziókkal, ahonnan pl. jövôre mi is vásárolunk.

És végül a reklámok kérdése.Eddig valóban kevés, mondhatni semmi nem volt, ez részint nézôi akaratra történt igy, részint mert valóban nem illik az arculatba, részint a reklámtorta cukrászainak akaratából.Mi nem tudunk GRP pontokat produkálni, a tematikus csatornák reklámperceinek érdemi értékesitése pedig nagyon nehéz feladat.Ezzel természetesen nem csak mi bajlódunk.Az AGB mérések mindesetre alkalmatlanok és pontatlanok a tényleges nézettségek pontos bemérésére, márpedig az ügynökségek csak ezeket hajlandók értelmezni és megérteni.De ez biztosan változni fog, hiszen mi kicsik egyre nagyobbak vagyunk.Ebben is úttörômunkát kell végezni.Persze mi a reklámokat is úgy képzeljük, hogy azokat arculatba illesztjük, már ha a megrendelô megérti céljainkat.

Márpedig az nehéz feladat.Most is látjátok mit kűzdök ezért.Pedig nem is akarok semmit eladni nektek.Pedig attól, hogy ezeket leirtam nem is remélhetek semmi változást.Pedig nem is érdekel a politika.Pedig nem is szeretek (már) magamról beszélni.Pedig túl az egyéni szoc.pol. problémákon én már tényleg csak a családommal, olykor a Filmmúzeummal és jövôbeli nagy tervemmel, egy buddhista szellemiségen alapuló 12 évfolyamos iskola megalapitásával szeretnék fogalkozni.De ez már nem a politikai forum témája.Legalábbis ebben reménykedek.Tudjátok, a KÖZÉPÚT….

Egyébként a mai sajtótermékekbôl szemezgetve, hadd idézzem, hát igen, a Magyar Nemzetbôl Karátson Gábort.(Idézhetném a Népszabiból Peter Stiegnitz hazugságkutatót is.Bocs, ezt nem tudtam kihagyni.Azért nem vagyok ám véresen komoly.)Sajnos nekem ennyi karakter kellett ahhoz, hogy megfogalmazzam azt, amire Karátson egyszerűen azt mondja: az igazságot nem jobbról vagy balról, hanem felülrôl kell várjuk.

Nagyjából ez a végszavam.És most szervusztok, találkozzunk a Filmmuzeumban, esetleg face to face.


ű
ű