Big Blaster Creative Commons License 2002.12.13 0 0 66
A topicgazda visszatér B-))

Ha még bárkit is érdekel a téma, leírok néhány fejleményt az Ökonet vízlágyító mágnes golyójával kapcsolatban.

Mi már közel két éve használjuk az említett golyókat és egyre inkább bebizonyosodik, hogy kamu az egész. Nálunk az asszony valóban hitt a dologban, de én már az elejétől fogva szkeptikus voltam. Viszont most már ő is kezdi belátni, hogy a golyó nem csinál semmit.
Amit én megfigyeltem: a csaptelep fémhálóból készült szűrőjén ugyan úgy lerakódik a vízkő mint a golyó használata előtt. És nem a laza szerkezetű könnyen eltávolítható "aragonit" mint ahogy az Ökonet állítja, hanem jó kis masszív vízkő, amit gyakorlatilag csak vízkőoldóval lehet leszedni. Ugyan ez figyelhető meg a zuhanyrózsa esetén is.

A feleségem legnyomósabb érve a golyó mellett az volt, hogy a mosógépből viszont jönnek a vízkő darabok. Ezzel én sem tudtam vitatkozni, mert valóban lehetett találni a szűrőben ilyen darabokat. A feleségem el is rakott ezekből, hogy a bemutatókon bizonyíték gyanánt lehessen mutogatni a vendégeknek. Azt mondjuk soha sem értettem, hogy ha a golyóval kezelt lágy víz valóban képes kioldani a mosógépből ezeket a nagy vízkődarabokat, akkor a ruhabetöltő nyílás fedelére rakódott, náhány tized milliméter vastag vízkőréteget miért nem tudta leoldani közel két év alatt?

Most viszont úgy látszik, hogy meg van a döntő bizonyíték az Ökogolyó ellen! Ugyan is a mosógépből távozó "vízkő", nem vízkő, és ez egyszerűen bizonyítható is! A felfedezés érdeme nem az enyém, én is csak minap hallottam egy ismerősömtől.

Az álvízkő kialakulásának a magyarázata a következő: a mosóporok tartalmaznak adalék gyanánt nem kevés kőzetport is. Ez a por lerakódik az arra alkalmas helyeken és idővel vastagabb rétegben összegyűlik, összekeményedik. A leválló darabok képezik azt a "vízkövet", amit a golyóval kezelt víz állítólag kiold és amit a szűrőben vagy a leresztett mosóvízben lehet találni. Viszont, ha ezek a darabok valóban vízkőből lennének, akkor, ha vízkőoldót, sósavat öntünk rájuk, a népi megfigyelés alapján pezsegniük kellene. Viszont ezek nem pezsegnek! Ebből következik, hogy nem vízkőböl vannak, tehát nem bizonyítják a golyóval kezelt víz, vízkő oldó hatását.
Ami nekem is feltűnt, hogy ezeknek a daraboknak a színe szürkésfehér, viszont pl. a párologtatón lerakódó vízkő sárgásfehér színű.

Azt hiszem, hogy ez a bizonyíték megerősíti azt az állítást, hogy az Ökogolyó egyszerűen átverés, amit tisztességtelen vállalkozók találtak ki, a balekok megkopasztására.

Az Ökonet monnyon le!