Nargile Creative Commons License 2002.12.13 0 0 76
Tamas Gaspar Miklos a mai Nepszabadsagban azt irja Kincses Elod aggalyaira a dec. 1. kapcsan kibontakozo botrany miatt, hogy Gyulafehervar alapjan kell a magyaroknak teruleti autonomiat kovetelni:
"– Önök (a romanok) december 1-jén ünneplik az országgyarapítást és a nemzeti egységet. Mi hajlandók vagyunk (lenyelve fájdalmainkat és sérelmeinket) jóindulattal nézni ezt, ha önöknek az eszükbe jut, hogy a szocdem Goldis és a szocdem Flueras által ihletett egyesülési dokumentum nekünk, erdélyi magyaroknak kulturális és kantonális autonómiát ígért, kisebbségi jogvédelmet és sok egyebet, és nyolcvan évvel később ebből még sok minden nem teljesült. December 1-je nekünk se lesz tragikus dátum, ha kulturális önállóságunk és közösségként való megmaradásunk biztosított."
Ez butasag szerintem.
1, Gyulafehervar antidemokratikus volt 2, etnikailag homogen gyules 3, egy olyan kiralyi Romaniahoz valo csatlakozast mondtak ki, amelyet evszazadok valasztottak el egy modern, demokratikus Magyarorszagtol 4, a nemzetisegi elvek mar ott a papiron is csak irott malasztnak szamitottak es semmilyen garancia nem volt arra, hogy betartjak azokat 5, meg ha ezek a feltetelek pozitivak is, az erdelyi magyarsag szamara mindenkeppen egy mohacsi meretu katasztrofat jelent, hogy elszakitottak oket az anyaorszagtol.
Diplomaciai ballepes - errol mar a roman lapok is igy cikkeznek.
Miert nincs vegre egy olyan kormanyunk, amely a liberalizmust es internacionalizmust nem teveszti ossze a sajat nemzeti serelmeink elvtelen feladasaval, es a nemzeti serelmeinket nem teveszti ossze az ostoba nacionalizmussal? Miert csak ez a ket polus letezik?