riporter Creative Commons License 2002.12.12 0 0 82
"Hogyan lehet majd valakit a rendőrséggel való együttműködésre kényszeríteni? " Tipikus magyar rendőri hozzáállás. Szerinted ez a nyomozás egyetlen működő útja? Miért kellene együtt működnie? Nem arra van a rendőr, hogy lecsapjon, kiderítsen, utánajárjon? Magyarán nyomozzon. És ne szétverje a gyanusított fejét, hogy az megspórolja neki az utánajárást és beismerő vallomást tegyen. Sok sikket olvastam ami a hazai rendőrség szakmai hibáira hívta fel a figyelmet. Az egyik legnagyobb, hogy a nyomozati munka szinvonala a nulla alá esett és a felderített bűncselekmények túlnyomó részében az egyetlen bizonyíték mára a beismerő vallomás lett. Mint tudjuk jól működő rendőr megoldja nélküle is , talál elég bizonyítékot. De a lusta, hozzánemértő, teszem azt ostoba rendőr a legegyszerőbb de egyben leg embertelenebb vizsgálati eszközhöz nyűl az illegális testi kényszerhez. Látom ahogy szerencsétlen beszívott tinédzsereket pofoznak hajnalig az őrszobán, hogy a másik szintén csoró dealer tinédzsert adja fel és vallja be magától a terjesztőt. Anélkül, hogy a rendőrség egy kicsit is megmozdulna a dealerek felkutatásában , a legegyszerűbb müdszer lesz az ami működni fog, a támolygó drogos becipelése a rendőrségre , annak megverése és kivallatása után kaphatják majd el az osztálytárs "dealert". Nagy szakmai sikernek elkönyvelve. Rémálom.
Máskülönben nem kérdőjelezem meg a felsorolt művészek drog iránti ismeretanyagait. De melyikük próbált ki bármit, melyikük volt olyan közegben amiről ítél? Így ostobán, bábként statisztálnak egy olyan konzervatív drog politika mellett aminek veszélyei nagyobbak lehetnek mintha semmit nem tiltanánk csak öszintén és tudással felvértezve okítanánk a fiatalokat a drogok veszélyeiről és bizonyos anyagok veszélytelenségéről(!!). Mivel ha valaki akar most is bármihez hozzájut nem hiszem, hogy bármit változtatna a helyzeten ha mindeközben még bűnözőnek is számítana az aki csupán az "ismeretanyagait kívánja bővíteni". A szülők és művészek felelőssége az, hogy olyan ismeretekkel szolgáljanak ami legalább egy kicsit megfelel a fiatalok saját tapasztalatainak. Engedjék, bátran, hogy párszor "spanglizzon", ha megpróbálja az LSD-t nem katasztrofa, de ha kokainról vagy heroinról van szó ne a rendőrségi tilalom hanem az egészséges életének vége jusson eszébe. Ha beteg akar lenni, vagy élő halott űgyis azzá vállik, ha nem drogtól akkor nyugtatóktól, alkoholtól. A nyitott gondolkodás az ember saját kezébe helyezi a döntést ahelyett, hogy butaságokkal riogatja ha az nem afelé tendál amit a politika helyén valónak tart. A rendőri intézkedés annyira komolytalan eszköz, sőt hatására az erősebb szerek felé fordulhatnak a fiatalok hiszen azonos "bűntetésre" számíthatnak.
Ezek a művészek, nem megelőzik azt, hogy gyermekeik elkerüljék a drogokat, hanem csupán azt érnék el, hogy amikor gyermekeik abba a korba érnek amikor mindenképpen találkoznak a kábítószerekkel, nem fogják tudni mihez nyúlhatnak kevés veszéllyel és mihez egyáltalán nem, csak az lesz biztos, hogy a tisztelt művészeknek nem klinikára hanem rideg rendőrségi fogdákba kell menniük a drága gyerekekért... Nem a drogot iktatják ki a fiatalok életéből hanem annak kúlturált megismerésének lehetőségét, veszélyeinek pontos megismerését, és a biztosan tiszta és káros anyagoktól mentes drogok megszerzésének lehetőségét. Csak azok válnak drogosokká akikben megvan az iránt az igény. Miattuk kár kriminalizálni a helyzetet. A többinek meg ha trafikban árulnék sem kellene. Tenni kell róla, hogy divatból senki ne heroinozzon. De semmi akadálya és veszélye nem lenne ha a hasis fogyasztása például divatot teremtene. A sok össze-vissza hazudozás miatt a fiatalok teljesen elveszítették a bizalmukat a felvilágosító illetve megelőző szövegekkel szemben. Ha ami igazán káros is engedve lesz meg az ami alig káros is, nem hiszem , hogy értelemes ember ne a számára kevésbé ártalmas mellett döntene. Amíg minden illegális és minden "rossz" nincs döntéshelyzetben a fogyasztó, azt veszi amihez hozzájut és ami jobban hat. A korábbi törvények szigora nem ért el semmit. A művészeknek nem kellene olyan állásfoglalást tenniük amiben szakmailag teljesen megalapozattlan döntésre akarják kényszeríteni a kormányt más párt politikai céljainak megvalósítása érdekében. Ha aggódnak a gyerekeik jővőjéért akkor sose engedjék meg, hogy felhasználjék a nevűket pártok csupán politikai célokért. Ha aggódnak ne korteskedjenek olyan döntés mellett ami csak olyan helyzetet teremthet amilyen amerikában van, a gettok és drogárus telepek. Mint tudjuk amerika erősen harcolt a drog ellen és az eredmény megtekinthető. Míg hollandia egyáltalán nem HARCOLT a drog ellen, az eredmény ott is megtekinthető. Az emberekre kell bízni mit vesznek magukhoz miután megkapták az esélyt, hogy mindent tudjanak arról amire kiváncsiak. Nem lesz több fogyasztója a kemény drogoknak attól, hogy dekriminalizálnák. A lágy drogok ha elterjednek, a társadalom talán még nyerhet is vele, kevesebb erőszak, nyitottabb és szélesebb látókörű gondolkodás. Addig pedig fantáziáljanak a listán lévők arról, hogy nincsenek drogok és így a gyerekeik neylon zacskót szoríthatnak a szájukhoz amiben mérgező hígitó lesz. Ahogyan ma is azok akinek nincs kapcsulatuk dealerrel vagy nincs annyi pénzzük megtalálják a módját az önpusztításnak, a mi dolgunk lenne, hogy az önpusztítás ne legyen valós pusztítás, csak időleges tudatállapot változás maradjon belőle és nem az agy és a test végleges elváltozása. Ez egy humánusabb cél lenne mint leültetni mindenkit aki kipróbál valamilyen "tiltott gyümölcsöt".
Előzmény: 1x1 (49)