Alfred Creative Commons License 2002.12.12 0 0 41
Érdekes, hogy a legtöbben mennyire kiakadnak ettől a tervtől. Van a természetbuzi, aki szerint bűn az élet, hagyjuk a természetet élni, csak mi takarodjunk el erről a bolygóról, meg van a helybéli, aki szerint minden szar, de a legszarabb, ha bármi változna.

Néhány évig a Balaton mellett dolgoztam, turistákkal foglalkoztam, a helyzet siralmas volt, azóta a hírekből látom, hogy egyre rosszabb.

A helyzet az, hogy a balaton körül kicsi unalmas falvak vannak (Siófok is az!), amik sokszorosukra duzzadnak június közepétől augusztus húszig. A helyi lakosok az érkezőket egyrészt utálják, másrészt szimpla jövedelem forrásnak tartják.
Van ezenkívül egy tó, amiben semmi érdekes nincs, főleg, ha rossz, vagy ha túl jó az idő.
Gyerekek elszórakoznak egymással, a kamaszok méginkább, de mit tud két hétig csinálni a Balaton mellett egy felnőtt?

Turizmus. A helyi turisztikai szakemberek évtizedeken keresztül azt hitték, hogy amit ők csinálnak, az profi vendéglátás. Aztán elbontották a berlini falat, és kiderült, se a keletnémeteket, pláne a nyugatnémeteket nem érdekli a tó mint üdülőhely. Ők legálisan akartak családi összejöveteleket tartani, úgy, hogy az a keletieknek is megfizethető legyen, de a nyugati is lazán tudott bőkezüsködni.

Ma már kizárólag hátrányos helyzetű német iskolások és német meg holland munkanélküliek jönnek ide, azok is tévedésből.
Sokáig azt hittem, a mi konkurenciánk az adriai tengerpart, de aztán kiderült, hogy a német belföldi szálláshelyek.

A németek tésztát zabálnak, mert az a legolcsóbb, a Ford Eskortjukat bezárják a nyaraló kertjébe, majd hordában gyalogolnak az út szélén a szomszéd faluba olcsóbb zöldségeshez, és volánbusszal utaznak Veszprémbe a Billába, mert ott a legolcsóbb a tej.
Ezek az emberek egyszer csúsznak le a csúszdán, egy fagyit vesznek a gyereknek, egyszer mennek el vacsorázni, egynapos Balaton-Budapest-Bugac-Balaton kirándulásra fizetnek be, és csak tíz olcsó sört isznak két hét alatt. Igaz, a szórakoztató programok sora ezzel ki is fújt, de nem baj, mert ha esik az eső, akkor összecsomagolnak és hazamennek.

Valamit kellene csinálni a Balatonnal, mert ami most van, annak nincs jövője.
Ebből már soha nem lesz turizmus, és az egész annyira gagyi, hogy ezért már a magyarok se adnak pénzt. Amiben mindenki reménykedett, hogy majd jönnek az oroszok, meg az ukránok, hát kérem, azok már ott vannak Spanyolországban, Északafrikában, meg Thaiföldön.

Nekem tetszik ez a sziget ötlet, mert pénzt hoz. És ha a Demján csinálja, akkor az nem fog megbukni, mert ha valaki, akkor ő tudja, hogy mibe érdemes haszonnal befektetni.