balas Creative Commons License 2002.11.29 0 0 8
TFT: egyre kevesbe igaz az a tezis, hogy a TFT nem alkalmas grafikai munkara. De meg nem dolt meg. Ennek oka, hogy a legtobb peldanynak rossz a kontraszt-viszonya (hogy a leghalvanyabban ego pixelhez kepest mennyivel vilagosabb a legvilagosabb, pl. 200:1), valamint hogy keptelenek 2^8 (256) szinlepcsot megvalositani (tehat a szinkomponensek 256 arnyalatat sem adja vissza). Ezen kivul meg a TFT-t mindenkepp az o adott fizikai felbontasan erdemes hasznalni grafikai munkara. Tehat ha 1280x1024-es a monitor, akkor ugyan engedheti 1024x768-ra beallitani, de ennek a vege az lesz, hogy bizonyos pixelek vagy homalyosabbak, vagy nehanyat nem latsz.
Ennek ellenere a TFT kepe elesebb (joldefinialt pixelek, bar a szinkomponensek egymas mellett helyezkednek el, pl. igy.
Hogy ezeken kivul miert nem kalibralhato, azt viszont nem tudom.

A lenti szakirodalmat olvasgasd, amit fontos megerteni a monitorkalibraciohoz, az a kovetkezo:
-brightness es kontraszt beallitasa ugy, hogy a sotetszurkek is latsszanak
-a monitor gammajanak megfelelo szinprofil hasznalata megjeleniteskor (pl. Adobe Gamma Loaderen keresztul)
-a megjelenites feheregyensulya (szinprofilon, es/vagy monitorbeallitason keresztul) alkalmazkodjon a kornyezeti feny feheregyensulyahoz.

Ha ezek rendben vannak, tul nagyot mar nem lehet tevedni azzal kapcsolatban, hogy a kepfajl vajon milyen vilagossagu kepet tartalmaz ahhoz kepest, amit epp a monitorodon latsz...

Ekkor jonnek a finomsagok. Tolts be egy szep szines kepet Photoshopba (ahol mar be van kapcsolva a color management), es az Image/Mode/Assign profile menupontnal probald meg valtoztatgatni a kivalasztott profilt, es nezd a valtozast. Ez eloszor lehet, hogy nem lesz tul feltuno.
Amilyen kulonbsegeket itt latni, akkora kulonbseg lehetseges majd pl. nyomtataskor rosszul beallitott kalibracio eseten.
Itt egyebkent azt a profilt kell beallitani, amibol a betoltott kep szarmazik. Ha a scanner SRGB-ben scannelt, akkor itt is SRGB kell legyen kivalasztva. (Es itt sok-sok egyeb tudnivalot hagyok ki, a Photoshop manual es a linkelt honlapok olvasandoak).

Nyomtatasnal a kalibracio kicsit remenytelen, a nyomtatohoz adott szinprofilok elnagyoltak (a Canon S800 teljesen hihetetlenul mas cian-arnyalatokat nyomtat, mint amit latok).
Viszont egy nagy buktatoja van a beallitasoknak: csak egy helyen legyen alkalmazva color management! Ha a nyomtato meghajtojaban be van kapcsolva (pl. a megfelelo profil ki van valasztva), akkor a Photoshopban nyomtataskor be kell allitani, hogy a printer vegzi a color managementet. Ha nincs ilyen lehetoseg a nyomtatonal, ill. a color management ki van kapcsolva, akkor viszont a Photoshopbol a megfelelo nyomtatoprofillal kell printelni.

(Huu, hosszu lett, remelem, nem irtam hulyeseget. Javitsatok.)
S zsoltu: nem erdemled meg ezt, annyit hozongsz feleslegesen mas topikokban! :-/
Udv, balas