Radix Creative Commons License 2002.11.29 0 0 156
Másik kérdésem: szintén a Bécsi úti részlegben ennek a családnak (Hertelendy) egy anyai ágáról is sikerült kideríteni, hogy kaptak kutyabőrt.

Mármint gondolom az egyik Hertelendy anyai ágáról van szó.

A kérdésem az volna, hogyha ennek tudom a pontos dátumát (most így fejből nem, de megvan) akkor van -e rá esély, hogy ha magáról a nemesi oklevélről őriznek valahol másolatot, megtalálom?
(úgy 1730-40 körül történt a nemességadományozás, a papírokban megvan a pontos dátum, csak fejből nem emléxem)

A nemesség-, címer- stb. adományokat bevezették az ún. Királyi Könyvekbe. Ezek az Országos Levéltárban találhatók. Készült hozzájuk egy név szerinti mutató: Illésy János - Pettkó Béla: A királyi könyvek jegyzéke 1527-1867. Budapest, 1895. Ezt reprintben újra kiadta a Heraldika Kiadó 1998-ban.

Magukat a Királyi Könyveket pedig az Arcanum kezdte el kiadni CD-n: http://www.arcanum.hu . A sorozat legújabb darabja, a 4. CD az 1703-1740 közötti bejegyzéseket tartalmazza.

Szintén az Arcanum adta ki 1998-ban Levéltár adatbázis : Illésy Gyűjtemény fedőnéven az ún. Illésy patikát. Ez Illésy János cédulagyűjteménye az egyes családokra vonatkozóan az Országos Levéltár különböző gyűjteményeiből, ill. ha jól emlékszem tartalmazza azt is, hogy a kapott nemességet melyik vármegyében hirdették ki.

Ja, és még valami. A Nemesi évkönyv (szerk. Daróczy Zoltán) valamelyik két világháború közti kötete mintha tartalmazna a Hertelendyekre egy elég részletes családfát. Ha gondolod ennek utánanézek délután.

Üdv.

Radix.

Előzmény: LeifEriksson (154)