nyman Creative Commons License 2002.11.24 0 0 14
http://www.bankkartya.hu/cikk.cgi?id=01199&ref=front

"A bank erosségei
2002. november 11.

Az OTP Bank megbízásából a banki szolgáltatások piacáról és a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségrol végez folyamatos felmérést a Szonda Ipsos piackutató cég. Az alapozó kutatás eredményébol kiderül, hogy az OTP bankkártya tulajdonosok az átlagnál elégedettebbek a kártya használhatóságával, vonzóak az OTP Bank lakáshitel-konstrukciói és az OTP Bank erosségei közé tartozik a telefonos ügyintézés lehetosége.

Magyarországon a lakossági bankpiacot az OTP Bank vezeti. A bankkapcsolatokkal rendelkezo lakosok 61 százaléka az OTP Bankot tekinti fo bankjának, és ott intézi pénzügyeinek legnagyobb részét. A bankkapcsolatokkal rendelkezok 65 százalékának van az OTP Banknál lakossági folyószámlája. Azok körében, akik bankügyeik túlnyomó részét nem az OTP Bankban intézik, 11 százaléknak van az OTP Banknál is folyószámlája. Ezzel szemben azoknak, akiknek a magyarországi legnagyobb hitelintézet a fobankjuk, többnyire csak itt van folyószámlájuk.

A banki szolgáltatások tekintetében a banki kapcsolatokkal rendelkezo összlakosság 85 százaléka rendelkezik bankkártyával, 20 százalékának van lekötött betétje vagy megtakarítási számlája és csupán 5 százaléka rendelkezik devizaszámlával. A bankkártyát használók kétharmada közül egyik sem éri el a 10 százalékos részesedést. Az OTP ügyfelei a bankjuk bankjegyautomatáinak elterjedtségével sokkal elégedettebbek (55%), mint az összes többi bank ügyfelei (17%). Az OTP banki ügyfelek valamivel jobban elégedettek továbbá a kártyájuk vásárlásra való használhatóságával (69%), mint a nem OTP ügyfelek (67%). A telefonon és az interneten történo banki ügyintézésnek még alacsony az elterjedtsége: az elmúlt félévben a megkérdezettek csupán 19 százaléka intézte pénzügyeit telefonon és 2 százaléka interneten.

Azon megkérdezettek, akik az elmúlt félévben telefonon keresztül is intézték pénzügyeiket, leggyakrabban egyenleg lekérdezés ügyében telefonáltak (78%). Jóval kevesebben voltak közöttük, akik a telefonos szolgáltatások közül a számlatörténettel (25%), átutalással (21%), valamint a hitelekkel (19%) kapcsolatosan tájékozódtak. Nem érte el a 10 százalékos említési gyakoriságot a betétekkel és értékpapírokkal kapcsolatos ügyek telefonon történo intézése. Az OTP Bank az elsodleges fontosságú szempontok közül az átutalások pontossága és az ügyintézok szakmai felkészültsége terén ért el átlagon felüli elégedettséget. Az OTP Bank erosségei még a telefonos ügyintézés egyszerusége, a hitelkínálat választéka és az ügyintézok segítokészsége.

Bankó, az OTP Bank kiadványa, 2002. október