vbnmv Creative Commons License 2002.11.13 0 0 19
Veled ellentétben én úgy látom, hogy a tudományellenesség és a kristályos hülyeség uralkodott el a társadalomban. Teljesen tudatlan emberek hirdetnek mindenféle baromságot, és ha valaki ezt nevén nevezi, akkor vaskalaposnak, szenilisnek stb. nevezik.

Különböző fórumokon gyűjtött megfigyeléseim alapján a magukat nyílt gondolkodásúnak nevezők döntő többsége teljesen tudatlan, nemes egyszerűséggel nem ismeri a tudomány alapjait sem.

Nem csak a tudomány eredményeit nem ismeri, hanem a módszereit sem érti, így persze azt sem, miért kell szükségképpen szkeptikusnak lenni minden tudománnyal foglalkozónak. Azt hiszik, ez gátolja az új gondolatok terjedését. Valóban, a hibás új gondolatok terjedését erősen gátolja. A jó új gondolatok legfontosabb ismérve, hogy meg lehet őket védeni, és az erős kritikával szemben érvényesülő új elemélet hitele éppen ezért nagyon nagy...

Ez valóban teljesen más, mint pl. a természetgyógyászat, ahol ezerféle egymásnak is ellentmondó elmélet él boldogan egymás mellett, egymás kijelentéseit véletlenül sem megkérdőjelezve, és sem a saját, sem mások állításait véletlenül sem ellenőrizve. A természetgyógyászat egyébként a kedvencem, ott olyan mértékű a hülyeség eluralkodása, ami már szinte felfoghatatlan. Természetgyógyászatban hívő emberek hitének megingatása elég reménytelen vállalkozás, annyit azért meg szoktam kérdezni, ha ezt szóba hozzák: miért oly ritka (ha ugyan van egyetlen egy is) a természet_fog_orvos?

Fizikáról.
Egész egyszerűen nem érdemes meghallgatni azt, aki úgy óhajtja új alapokra helyezni a fizikát, hogy lövése nincs a matematikához.

Az én meglehetősen sarkos véleményem szerint hülyeséget beszélni tudományos kérdésekben az nem egy érdekes, tiszteletre méltó, újszerű szemléletmód, hanem simán egyszerűen hülyeség.

Fizikában az, aki nem tudja, mik azok a szimmetriák, mi közük a megmaradási tételekhez, nem tud operátorokkal dolgozni, stb, az hiába nyugtatja magát a saját nyílt gondolkodásával, nem képes érdemben hozzászólni semmihez. Tudatlan, és pontosan annyi esélye van értelmes gondolatra, mint sakktudás nélkül sakkvilágbajnoknak lenni.

Előzmény: Csekk (11)