andrej11 Creative Commons License 2002.11.08 0 0 61
1. Eltörlik a bíróknak azt a kötelezettségét, hogy a büntetés kiszabásánál a büntetési tétel középső értékéből induljanak ki. Ez azt jelenti, hogy 2003-tól a kiszabható büntetés minimumából kell kiindulniuk.
2. Eddig indokolt esetben a bíró kizárhatta a vádlottat a feltételes szabadlábra bo-csátás kedvezményéből. Ha tehát valaki valóban súlyos bűnt követett el, akkor le kellett ülnie a kiszabott büntetést. 2003-tól ez a lehetőség megszűnik.
3. Eddig a törvény korlátot szabott a büntetések enyhítésének. Most megengedik akár a többszörös visszaesők, üzletszerű elkövetők, vagy a bűnszövetségek tag-jainak felfüggesztett szabadságvesztésre ítélését, ahogyan a feltételes sza-badságra bocsátást is.
4. Könnyebb lesz büntetés kiszabása helyett próbára bocsátani a bűnözőket a 3 évnél rövidebb szabadságvesztésre ítéltek esetén. Ez főleg a gazdasági bűncse-lekmények elkövetőit jelenti.
5. Beszámítható lesz a házi őrizet időszaka a szabadságvesztés idejébe. Öt nap házi őrizet kivált egy napi börtönt. (Öt nap a Tasnádi-villában egyenlő lesz egy nap börtönbüntetéssel.)
6. A kormány enyhíti a kábítószerrel való visszaélés miatt kiszabott szabadság-vesztés végrehajtásának körülményeit.
7. Enyhítik a jelentős mennyiségű kábítószer megszerzése és tartása miatt ki-szabható büntetés mértékét.
8. Csökken a jelentős mennyiségű kábítószer-kereskedelem miatt kiszabható büntetés mértéke.
9. Medgyessyék enyhítik a gyerekgyilkosság miatt kiszabható büntetés mértékét. Az Orbán-kormány életfogytig tartó, letöltendő büntetésre szigorította a mértéket, most majd legfeljebb 15 évet kaphat egy gyerekgyilkos.
10. Az enyhítéseknek a jogerősen még el nem bírált ügyekben visszaható hatályuk van, így a javaslat egyfajta amnesztiaként is felfogható.

HM! A Bárándy nem véletlenül büntetőjoggal is foglalkozó ügyvéd...

Előzmény: dekóder (-)