pellea Creative Commons License 2002.11.05 0 0 234
Először is bocs az eltűnésért.

1. A magyar állampolgárra külföldön is vonatkoznak a magyar büntető szabályok, ezt személyi hatálynak nevezzük. tehát elvileg Hollandiában sem füvezhet a magyar legálisan.

2. A rendőrök két éve kipróbáltak klb drogszondákat közúti igazoltatásoknál, ilyen lehet pl. a nyál- vagy verejték teszt. Ezekhez nem kell bevinni a sofőrt a rendőrségre. Vizeletet nyilván nem lehet az utcán venni, és mivel jelen pillanatban még mindig csak ez az egybejáratott módja van Magyarországon a drogtesztelésnek, ritkán alkalmazzák közúti ellenőrzésnél.

3. Ha valakinél drogot találnak, az nyilván gyanúsított lesz az eljárásban. A gyanúsított nem köteles vallomást tenni, ha tesz vallomást, egyes kérdésekre is megtagadhatja a válaszadást. A gyanúsított egy et nem tehet, mást nem vádolhat hamisan bűncselekmény elkövetésével. A fiktív személy megjelölése nem számít hamis vádnak.
Mivel a gyanúsítottnak nincs igazmondási kötelezettsége, a hamis vádon kívül azt mond, amit akar. Az is lehetséges, hogy valaki megtagadja a választ arra a kérdésre, hogy kitől vette/kapta a cuccot. Mindenki ízlése és bátorsága szerint választ a lehetőségek közül.

4. A szándékosságot a rendőrségnek kell bizonyítani. Azonban az ügy körülményeiből lehet arra a következtetésre jutni, hogy valakinek nem tudtán kívül került a zsebébe és egyúttal a vizeletébe a THC, akkor is, ha az illető mindent tagad. Ha csak a vizeletben találnak drogot, akkor elvileg lehet variálni, hogy jól berúgtam, buliztam, sokan voltak, ettem, ittam, megkínáltak cigivel, és most hogy így visszagondolok, mintha furcsa íze lett volna, stb. Van amikor bejön, van amikor nem ez a tip. védekezés. Most a gyakorlatról beszéltem:)

5. A Btk. tervezett módosítása kint van a neten, akit érdekel: mkogy.hu és az irományok között kell keresni, törvényjavaslat.

üdv