Kedves Henry!
Világos, hogy egy nagyon erős ütés esetén, nem ezt alkalmazza az ember, inkább kitérést és tovább vezetést. Bár a legerőssebb ütést is félre lehet vezetni 5-10 cm-vel az alkal közép felett kicsivel mért ütéssel és enyhe megvezetéssel, és ez már elég lehet arra, hogy ne érjen el, pláne ha enyhén ki is térsz.
Lehet, hogy az elején hátráltatja a kezdőket a külső stílusban tanultak, de sok mindent elsájátítható ott, ami segíthet a belső stílusok megértésében. Jobban megérti az ember a különbséget, és a szélesebb repertoar sem árt. Szerintem egy jól megválasztott külső stílus, kifejezetten jól kiegészíti a belsőt.
Annak ellenére, hogy nagyon szívesen gyakorlom a tai chit, nem biztos, hogy mindig ez a jó megoldás. Hallottam stílusok közötti hagyományos versenyekről a távolkeleten, amik full kontaktok, védő eszközök nélküliek (a legjobban utánozza az esetleges utcai küzdelmeket), és nem belső stílus képviselője nyert ilyen versenyt, igaz nyer már az is.
Szerintem erőssen személy függö, hogy kinek milyen stílus fekszik jobban, ezért nem szólható le egyetlen igazi stílus sem. A tai chi-ban is volt egy mester (a neve sajnos most nem jut az eszembe)aki legyözhetettlen volt a maga idejében, de egyetlen tanítványa sem volt olyan eredményes.
Ezért nem kell, annyira aggitálni és leszólni másokat, hiszen akit igazán érdekel a hm. az kipróbál sok mindent, és a végén meg fogja találni a neki legmegfelelőbbet. Mint, ahogy te is. De valaki igazsága nem biztos, hogy másnak is igazság.
Béke
Mókus