oncogito Creative Commons License 2002.10.23 0 0 46
"Én morális ÉS jogi alapon is egyaránt teljes körű felelősséget vállalok önmagamért, a tetteimért stb. Nem tudom, mi ezzel a probléma."

Csak annyi, hogy minden vélemény-nyilvánítás alakít valamit a közvéleményen, sőt a mi mai korunkon is, amin ha alakítani akarsz (sőt, akkor is ha nem akarsz) számít a véleményed egy bizonyos fokig. Tehát a vaskalaposságról kialakított látásmódod sem csak téged érint - ezért is veszem a lapot :-)

"Hallottad már azt a szót, hogy "szégyellős"? "

Igen. És ez bizonyos fokig veleszületett dolog, a környezet ezen csak annyit alakít, hogy mire vonatkozzon. Aki alapból szégyenlős, az nemcsak levetkőzni szégyell, hanem pl. nyilvánosság előtt megszólalni, vagy egyáltalán előtérbe lenni. Ezt pedig nem kenheted semmilyen vallásra vagy tanításra, sőt vaskalaposságnak sem tekinthető. Sőt szégyenlős lehet az is, aki nem vállalja fel a külsejét, zavarja hogy nincs közel az ideálhoz és ettől kerüli a konkrét indok nélküli ruhátlanságot.
A te fogalmaid szerint pedig mintha összemosódnának ezek az indokok és mindenki akinek nem jut eszébe ruhátlanul sétálgatni az utcán egy rekkenő nyári napon az vagy bigott vagy vaskalapos. Ezzel pedig indokolatlan bűntudatot hozhatsz létre. Hangsúlyozom hozhatsz - ha már vállalod a felelősséget a környezetedben való megnyilvánulásodért.
Igaz, hogy mind pucéran születünk, de azt se felejtsd el, hogy akkor még gyerekek vagyunk. Ahogy ránk rakódnak az ismeretek az idők folyamán, természetes hogy úgy alakul a külsőnk is. A valaholi távoli szigeteken élő "primitív" népek, akik egyébként csupaszon rohangálnak hétköznapjaikban, szégyellnék magukat ha ünnepnapjaikon nem látszana a külsejükön is az ünnep.
Ha eddig nem lenne világos, kihangsúlyozom hogy nekem nem a meztelenséggel van bajom, hanem azzal hogy ezt hajlamosak lennének éppen úgy kötelezővé tenni (természetességre hivatkozva) mint régen a prűdséget. Főként ha ezt a fogalmat összekeverik a szégyenlősséggel.

Ami a kajás hasonlatot illeti, jócskán elkanyarodsz a lényegtől.
Irhattam volna úgy is, hogy a csiga a francia tálján étel, de az irattáskájában már piszok, ami ugyan onnan is kiehető lenne, de ez nem higiénikus és nem is izléses. A lényeg nem azon van hogy ki mit eszik, hanem azon, hogy ugyanazt a dolgot lehet jól és rosszul használni. A körülmény dönti el hogy mikor melyik van érvényben.

oncogito

Előzmény: req999 (45)