caress Creative Commons License 2002.10.21 0 0 0
Pont ezt a kérdést tetem fel a Fotó OFF csak technika topikban. 0 több válasz jött.

Viszont most kaptam egy hirlevelet, amiből bemásolnék egy talán valamire használható részt.

Flashmemória típusok: Röviden összefoglaljuk a jelenleg piacon lévo tárolótípusokat, amelyeket fényképezogépek, videokamerák, Palmtopok, Notebook-ok, MP3 és video lejátszók valamint más eszközök használnak.

PCMCIA ATA Flash: A Flashmemória technológia elso "fecskéje". A Sandisk a saját ötlete továbbfejlesztéseként fejleszette ki, eredetileg a HP palmtopokhoz. Professzionális fényképezogépek, Ipari alkalmazások, Laptop/Notebook háttértárolók a fo alkalmazási területek. Elérheto kapacitása 16 MB-2 GB-ig. A Sandisk hagyományos kivitele melett, különleges környezetálló változat is kapható az Altec jóvoltából.

CompactFlash (CF): Eredetileg a Sandisk (USA) fejleszette ki és ezt használják a közép és felsokategóriás fényképezogépek. A legáltalánosabban használt tároló. Kapacitása 8MB-1GB-ig terjed, várható legnagyobb kapacitás 2004 végére eléri a 4-8GB-ot. Ajánlott kapacitások: 2 Mpixeles fényképezogépekben 32-64 MB, 3 Mpixeles fényképezogépekben 128-256 MB. 4 MPixel vagy e felett: 512MB-1GB. ATA/IDE felületen is kezelheto, ezért palmtopok, Notebook-ok háttértárolójaként vagy mentoeszközként is kiváló. Minden kártya tartalmazza a kontrollert is, ezért a különbözo idoben gyártott kártyák között nincs kompatibilitási probléma. A legtöbb fényképezogép, kamera és Palmtop gyártó a Sandisk által gyártott CompactFlash (CF) kártyát ajánlja termékeihez, amire a Sandisk egyébként 5 év garanciát ad. További információ:

CompactFlash Ultra (CF Ultra): A legújabb generációjú CompactFlash tecnológia: Mechanikus méretei és kezelése megegyezik a hagyományos CompactFlash kártyával. A különbség a sebességben van. Az ULTRA sorozatú kártyák legalább négyszer gyorsabbak! Ennek az elonye foképp a nagyfelbontású fényképezogépeknél vagy tömörítetlen képek rögzítésénél, illetve nagyméretu állományok tárolásakor jelentkezik. Az olvasási sebességét igazán a hozzákészült USB olvasóval vagy PCI buszon lévo PC kártya olvasóval (Notebook vagy SCM Swapbox -ld. késobb). Részletes technikai információk:

Smartmedia (SM): Eredetileg a Toshiba fejleszette ki, foként a távolkeleti piacra szánt olcsó árfekvésu fényképezogépekhez. A kezeléséhez szükséges kontrollert a fogadó berendezés tartalmazza, e miatt elofordulhatnak olyan problémák, hogy nem minden gép olvas vagy ír minden kártyát. A Toshiba és a Sandisk között létrejött keresztlicensz szerzodések értelmében a Sandisk is gyárt Smartmedia szabványú kártyákat szintén 5 év garanciával. Fogadása speciális felületen történik. További információ:

MMC/SD (Multimedia Card/Secure Digital Card): Ezeket a kártyatípusokat is a Sandisk fejleszette ki, az MMC-t a Siemens felkérésére mobiltelefonok memóriabovítésére, az SD-t pedig a Panansonic részére Disktafonok, MP3 lejátszók, Videokamerák állóképeinek tárolására. Egyszeru kezelhetoségénél, kis méreténél fogva egyre népszerubb a gyártók körében. Ezt használja a pl. a Nokia Kommunikátora, a Palm számítógépek, a Canon és Panasonic Videokamerák, sok gyártó MP3 lejátszója, diktafonja, és más alkalmazásokban is elterjedt. Elérheto kapacitások: MMC: 8-128 MB; SD: 16-256 MB További információ:


Memory Stick (MS): A Sony által kifejleszett tároló, amely elsosorban Sony készülékekben használható. Szintén kapható Sandisk gyártmányként 5 év garanciával. Vásárolható kapacitások: 8 MB-256MB További információ: www.sony.com

Microdrive (MD): Az IBM terméke. A CompactFlash szabvány kétféle vastagságú kártyát definiál: a TYPE I-t (3.3mm) és a TYPE II-t (5mm). A microdrive ez utóbbi méretu. Nem Flashmemória elven muködik, hanem valódi forgólemezes merevlemez található benne. 340MB, 1 GB és 2 GB kapacitású rendelheto. A CompactFlashnél lényegesen magasabb fogyasztású és mechanikailag is sokkal érzékenyebb eszköz. Foleg nagyfelbontású fényképezogépek, és háttértár alkalmazások használják. Indulóáramfelvétele relatív magas, ezért sok palmtop nem képes fogadni, akkor sem, ha mechanikailag elfér benne. További információ: www.ibm.com

PCMCIA ATA Harddrive: A PCMCIA ATA Flashmemóriával azonos mechanikai méeru, de a mikrodrivehoz hasonlóan, hagyományos merevlemez a tárolóegység. A toshiba fejleszette és gyártja jelenleg 2 GB és 5 GB kapacitással PCMCAI és 1.8" IDE szabvány szerint.
További információ: www.toshiba.com