waxxablaze Creative Commons License 2002.10.18 0 0 topiknyitó
http://index.hu/valasztas/budapest/torvenyserto/

Megtévesztő SZDSZ-es hirdetések Nyíregyházán

MTI
2002. október 17., csütörtök

A választók megtévesztésére is alkalmas az SZDSZ-nek az a nyíregyházi sajtóhirdetése, amelyben a "Most a kormány támogatásával" feliratot használta a párt - döntött a megyei választási bizottság. A testület eltiltotta a pártot a további törvénysértéstől.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság megállapítása szerint Nyíregyházán az SZDSZ sajtóhirdetéseivel és szórólapjaival megsértette a választási törvényt, mert azokon "Most a kormány támogatásával" feliratot használva megtévesztette a szavazókat. A testület döntéséről a panaszt benyújtó Parragh Dénes, a Fidesz országgyúlési képviselője, nyíregyházi szervezetének elnöke tájékoztatta csütörtökön az MTI-t.

"A szöveg csak az SZDSZ-es miniszterek támogatására utal"

Közlése szerint először a helyi választási bizottsághoz fordult a jelmondat miatt, de ott első fokon elutasították panaszát arra való hivatkozással, hogy a kifogásolt hirdetésrész nem az egész kormány, hanem a kabinet SZDSZ-es tagjainak konkrét támogatását jelenti a jelölteknél.

A felirat alkalmas a választók megtévesztésére

Fellebbezés után a területi választási bizottság megváltoztatta a nyíregyházi testület határozatát és úgy értékelte: a felirat alkalmas a választók félrevezetésére, mert azt a látszatot kelti, hogy a jelöltet a kormány támogatásban részesíti, vagy ilyen nyilatkozattal látta el.

A területi testület szerint a jelmondat sérti az esélyegyenlőség biztosításának törvényben rögzített alapelvét. A további jogsértéstől a bizottság eltiltotta az SZDSZ-t.

Hozzátenném azt hogy hetek óta ugyanezzel a szöveggel vannak ellátva az szdsz miskolci plakátjai, és minden szórólapja.
Persze más borsodi jelöltek esetében is igaz ez. Központi kampány megy.