khomeini Creative Commons License 2002.10.17 0 0 19
Hiller. A bökkenő csak az, hogy azt is hozzátette, hogy (kb. idézet:) "amennyiben a Költségvetési törvény tárgyalása során ezt megszavazzák". Nos, a költségvetés összeállítása jogállamban úgy működik, hogy először számbaveszik a jogszabályok előírta kötelezettségeket, majd a maradékkal elkezdenek sakkozni. Éppen az volt a DOSZ nagy eredménye még 1996/97-ben, hogy kikerült a doktori ösztöndíj a költségvetési vitából, mivel jogszabályban rögzítették a mértékét. Érdekes módon ugyanaz a miniszter nem akarta ezt tudomásul venni most, mint akivel akkor erről meg lehetett egyezni. Változnak az idők...

Egyébként tegnap délután négykor még az volt az OM álláspontja, hogy nyet. Fél ötkor aztán M.B. nyilatkozott az MTI-nek, amit a népszabadság eképpen tálalt: "Előre hozott ösztöndíj-emelés". Szintén a népszabi szerint a PM-mel folytatott tárgyalások eredményeképp "lehetőség lesz" a januári emelésre.

Csak miheztartás végett: 1. ez _nem_ előrehozott emelés, hanem a kormányrendelet betartása. 2. A hatályos jogszabályok szerint doktoranduszi ösztöndíj _nem_ a pénzügyminisztériummal folytatott OM-tárgyalások függvénye. 3. A döntéssel nem történt semmi más, mint hogy nem sérül a jogbiztonság alkotmányos alapelve. 4. a kormány három lehetőség közül választhatott: nem tartja be a jogszabályt, vagy betartja a jelenleg érvényeset, vagy alkot egy olyat, amelyet be kíván tartani. 2002. október 16-án, négy nappal az önkormányzati választások előtt inkább úgy döntött, hogy betartja a jogszabályt.

Kh.

Előzmény: Willie (18)