kaleb Creative Commons License 2002.10.14 0 0 123
Van egy erős gyanum. Neked fogalmad sincs Palesztina földrajzáról. Ha neked Nablusz és Henron, vagy Ramallah nem fontos terület, Gázáról nem is beszélve...

Csak megy a tombolás. Ha úgy érzed, valami közöd is van a palesztinokhoz, néha olvass is róluk, tőlük. Mert gyanum szerint téged, velem ellentétben, mélységesen nem érdekelnek.

Jössz az Ensz határozatokkal. Mintha ezek az igazság végső forrásai lennének, és nem konkrét politikai aktusok, amit a nagyhatalmak hoznak. Nevezzük diktátumoknak.

Mi sem azért hajtottunk fejet Trianon előtt, mert olyan igazságosnak éreztük, hanem mert nem tehettünk mást. Az Ensz határozatok néha nem különbek. Izrael teheti, hogy nem hajtja minden végre, mert van ereje hozzá. Ebből a szempontból a lényeges, hogy az USA mire kényszeríti rá. Lényegét tekintve rá akarja kényszeríteni a palesztin állam 2006-ig történő létrehozására. Feltéve, hogy ez demokratikus, és nem terrorista állam lesz. Az egy más kérdés, hogy milyen lépések vezetnek idáig.

Arafat mostanában hajlik arra, hogy megfelelő lépéseket tegyen. Kérdés, hogy ez megint propaganda-e, vagy most az egyszer komolyan gondolja. Szerintem még az is lehet, hogy igen.

Magyarországnak az az érdeke, hogy béke és biztonság legyen a Közel-keleten. Akik egyoldalú megoldásokat forszaroznak, csak úri hangulatuk kiélése végett, azok egyebek mellett ezzel a magyar érdekkel sem számolnak.

Előzmény: ef_ (121)