Dino_ Creative Commons License 2002.10.12 0 0 227
Csatlakoznék én is a kihajtható LCD pártiakhoz. Mivel a gépvásárlás előtt már járt pár digitális gép nálam, láttam, hogy azokkal lehet ugyan pl. fej fölül fényképezni, de az LCD látószöge miatt nem az igazi, így aztán a döntésnél elég fontos szempont volt a G2 kihajtható LCDje is.
Igaz, amióta ezt használom, egy csomó képen (ahol tömeg is van) megfigyelhető pár ember, akik belebámulnak a kamerába, valószínűleg nem értik, miért fényképez valaki a feje fölé tartott vagy a földre lehelyezett géppel. Ez utóbbi egyébként egyik kedvenc beállításaim közé tartozik, magas épületek is jól beleférnek a képbe.
Másik érdekes perspektíva a földre objektívvel felfelé helyezett gép, pl. templom mennyezet-freskóinak fényképezésére. A visszafordított LCD segítségével könnyedén beálíltható, hogy középen legyen az egész, aztán időzített felvétel módban csinálom a képet, hogy véletlenül se lógjak bele.
Ha lesz kis időm, felrakok esetleg pár így készült képet valahova.

Fuji-Canon téma: én is gondolkodtam a FujiFilm gépén (legelőször a 6900-as tetszett meg), a nagy zoomja igen szimpatikus volt, de aztán megláttam a G2-t, és elkezdtem nézegetni a teszteket, és amit azokba írtak, a Canon felé vitte a döntésemet. A kihajtható LCD volt az egyik ok, de pl. a dpreview-n az összehasonlító képeket nézve is meggyőzőbb volt számomra a G2. Persze ez tök szubjektív dolog. Az meg más kérdés, hogy a SuperCCD interpolációs varázslása se szimpatikus számomra, de erről már volt sok vita mindenfelé :)

És végül még egy - bár nem G2-specifikus - történet, mert régebben volt szó állványokról (bár lehet, hogy az általános digit. gépek rovatban). Az önkioldós ill. a hosszú záridejű felvételekhez egy kis állvány beszerzésén kezdtem gondolkodni, mert a földre helyezett gép nem a legjobb megoldás. Egy mini Cullmann állványt találtam, mely azonnal megtetszett kis mérete miatt (összecsukva kb. két ujjnyi helyet foglal). Igaz, nem gömbcsuklós a teteje, de 10-12ezret nem akartam egy komolyabb állványért kiadni. (Az olcsó, Porstban kapható hajlékony lábú meg nem igazán tűnt stabilnak).