Soká Creative Commons License 2002.10.10 0 0 219
zoomka

Sorstársaim nagyjából már mindent leírtak, én elsősorban csak megerősíteni tudom őket. Ratival talán kevésbé értek egyet, de ez is inkább csak azt jelenti, hogy én még nem szoktam rá az átnézeti keresőre. Jó az LCD és a legjobb az benne, hogy kihajtható. Azt talán nem állítanám, hogy verőfényes időben is tökéletesen használható, de azért elmegy. A kihajthatóságnak viszont van két-három fontos előnye:
1. Jobban "markolható" a gép, és ez főleg az álló formátumú képeknél érezhető.
2. Kellemesen megváltoztatja (szerintem legalábbis) a képkomponálási szokásokat. Az embernek nem kell az arca elé emelni a gépet, csípőmagasságtól 2 méterig minden pozícióban jól használható. Arra persze ügyelni kell, hogy az ilyen "csípőből tüzelésnél" mást lát az ember, máshol van a horizont, stb.
3. Portrézás esetében megváltozik (és számomra előnyősen) a fotós és a modell viszonya. Az "áldozat" nem érzi annyira magát kereszttűzben, jól lát engem, nem bújok a gép mögé, nem ijesztő a gép mérete, nem hallja a kattogást, nem is tudja, hogy már százhuszonkétszer exponáltam. És abból sincs gond, ha megkérem, hogy most a gépbe nézzen. Azzal is el lehet játszani, hogy látja-e a blende mozgását? Ilyenkor az ember nagyon belenéz a gép szemébe, ez kifejező tud lenni, önfeledten mosolyog, ha felfedezi a blende apró mozgását. stb. stb.

Ha az LCD többszörösen is el van forgatva (pl. kifelé és fölfelé) az kétségtelen tény, hogy nagy gyakorlatot igényel a vízszintesek és függőlegesek eltalálása. De megtanulható, szóval nem igazi gond. Ami egyéb gondom van a G2-vel azt már korábban leírtam.

G2 kontra S602 ügyében viszont már többször elhangzott, talán én is leírtam a 602-es topicban, hogy ezek nem igazán egymással összehasonlítható gépek! Vagyis szerintem Neked nem a márkák között kellene igazán döntened, hanem a funkciók között. Erős zoom kisebb felbontással és picit gyengébb rajzú képpel vagy fordítva? Mi a fontosabb Neked? Szeretnéd zsebre vagy övtáskába vágni a gépet, vagy belefér az életedbe a táska is? Gyors aksi drágán, vagy olcsóbb megoldás lassabban?

Végezetül pedig ott van maga a végeredmény: a kép. Talán nem vagyok elfogult, ha azt mondom, hogy a G2 (álló)képe, ha nem is jelentősen, de jobb. Miután számomra ez utóbbi volt a legfontosabb ezért is döntöttem a G2 mellett (persze 602 akkor még nem is volt)

Kellően hosszúra sikeredtem :-(

Ps. a G3 már 4x zoom

Előzmény: zoomka (209)