rati Creative Commons License 2002.10.10 0 0 213
G2 kereső probléma. Ez a kedvenc témám

Igazából sem az LCD sem az EVF sem az átnézeti kereső nem jó megoldás.

Korábban szinte kizárólag a kihajtható LCD keresőt használtam, mert az átnézeti keresőt alkalmatlannak tartottam a képkivágás beállítására. Kihajtottam az LCD -t, fényképeztem és visszahajtottam. Egyáltalán nem olyan kényelmetlen, mint amilyennek látszik, hiszen a ki- behajtogatással ki is, meg be is kapcsolod azt. Máshol meg ehelyett egy gombot kéne nyomogatnod.

A probléma csak az, hogy sok esetben a pici LCD képernyőről még azt sem lehet jól megitélni, hogy sikerült e mondjuk teljesen vízszintesen tartani a gépet, vagy pedig a ferde lesz a horizont, arról nem is beszélve, hogy a kis képernyőn minden téma sokkal érdekesebbnek tűnik. Otthon aztán megnézve nagyban kiderül, hogy nem is lett olyan jó a felvétel és picit másképp kellett volna csinálni.

Ezért aztán ujabban visszatértem az átnézeti keresőhöz. Itt legalább olyannak látom a dolgokat, amilyenek azok valójában kivéve a képkivágást. Ez utóbbit megpróbálom szemre korrigálni, azaz szűkebbre veszem a képet, mint ahogy az jónak tünne és felvétel után ellenőrzöm azt az LCD -n, azalatt a 2 másodperc alatt, ameddig automatikusan kirakja.

Az EVF mindkét kereső előnyeit és hátrányait egyszerre tartalmazz. A képkivágást kitünően be tudod állítani, a horizont is vízszintes lesz, viszont a kis felbontás és a fura szinei miatt nagyon nehezen lehet megitélni, hogy amit lefényképezel az tényleg érdekes, szép kép lesz e? Ezért ez sem az igazi megoldás

Azért írtam, hogy ez a kedvenc témám, mert a G2 által készített képek minőségével, felbontásával tényleg nincs nagy bajom. Ha fényképezőt váltanék, akkor nem igazán valami G3, G4, ... érdekelne, hanem egy tükörreflexes, ami az előbb leírt kezelhetőségi problémát megoldja.

Előzmény: zoomka (209)