Nesoka Creative Commons License 2002.10.10 0 0 103
Itt van a töltike recept.

SZŐLŐLEVÉL TÖLTIKE
(DOLMÁTÁKJÁ ÁPO ÁMPÉLÓFILÁ)

Hozzávalók:
60-65 szőlőlevél
1/2 kg rízs
1/2 kg friss zöld hagyma
1 vörös hagyma
1/2 kötés friss ánizs vagy kapor
1/2 marék vadmenta (diózmo)
só, bors, olívaolaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összekavarjuk és megtöltjük vele a szőlőleveleket, felcsavarjuk és szoros kis töltikéket formálunk. Egy nagy fazék aljába leteszünk pár szőlőlevelet, rátesszük szorosan egymás mellé a töltött szőlőleveleket, föltöltjük forró vízzel, sózzuk, borsozzuk és még teszünk hozzá bőven olívaolajat, majd a tetejükre egy tányért helyezünk és arra egy követ vagy más súlyos tárgyat. Felfövés után még körülbelül 20 percig főzzük nagyon lassú tűznél. Ezalatt meg kell igya majdnem teljesen a levét. Mikor kész levesszük a tányért és a súlyt a tetejükről, ráöntünk még 2-3 közepes citrom levét és még egy kicsit összerottyintjuk hogy beigyák a töltikék a citromlevet.

Előzmény: bogyó (101)