Drapálek Creative Commons License 2002.10.05 0 0 310
Tisztelt nyelvbúvárok, nagyon érdekes és szórakoztató volt végigolvasnni ezt az eszmecserét.
Nem vagyok nyelvművelő, de a családnevek eredete mindig is érdekelt. Főleg az alábbiak:

Uhrin (Ugrin) – én úgy tudom, hogy ez a békési tót név eredetileg morvaországi német családnév volt (családi legenda). Ebben lenne logika, mert az Uher szó csehül – később átvéve a szlovákba -egykor magyart jelent. Morvaország a Magyar Királyság határa mentén feküdt, németek is lakták és a velünk való kapcsolatra emlékeznek az olyan településnevek, mint Uherský Brod, Uherské Hradiště stb.

Sövény – ismét családi legenda szerint Sövényházi Márta családja lenne, de ez szerintem belemagyarázás. Tény, hogy elég ritka családnév.

Köszönöm előre az ötleteket, javaslatokat.

u.i.: Feltűnt, hogy milyen gyakori Közép- és Kelet-Európában a Dunához hasonló folyónév. Ha jól emlékszem, egy, a balti népekről szóló könyvben azt olvastam, hogy a Duna, Dvina, Dnyepr, Daugava, Dunajec, Drina, Dnyeszter stb. elnevezés még a szlávok előtti időkből származik. Tudna erről valaki többet?