second Creative Commons License 2002.09.26 0 0 233
Twinny,

Az eddigiek alapján nicsen konkrét ötletem arra, hogy miért "morog" a kazán. Az azonban tuti, hogy az is sok, ha 1 hét alat 1 liter vizet veszta rendszer! Gázkazánod van, abban minden bizonnyal benne van a változó nyomású zárt tágulási tartály. A fűtési rendszerednek tehát tökéletesen zártnak kell lennie. Ha ennyi vizet veszít valóban, mint amennyit írtál, azt a hibát sürgősen el kell hárítani.
A morgás origója lehet a vízvesztés miatt bekövetkező valamilyen zavar.
Vízvesztés nem csak a szerelési tömörtelenségekből adódhat. Ha a rendszer térfogatához képest túl kicsi a beépített tágulási tartály és a rendszeren van biztonsági szelep, akkor a felfűtéskor a táguló víz nem fér el teljes egészében a tartályban és a többlet a szelepen keresztül távozik a rendszerből, de oda nem tud visszajutni. Ez üzemzavarokhoz vezet.
(Félve kérdem: volt-e rendes nyomáspróba a a betonozás előtt?)
3 hét alatt nem vízkövesedik el annyira egy kazán, hogy az komoly problémát jelentsen. Ha azonban naponta kelrül friss víz a rendszerbe az igen rövid időn belül komoly károkat fog okozni!
Keress egy megbízható fűtésszerelőt!

Flex,

Az alulról kötött radiátor tetején valóban nem árt egy automata vagy kézi légtelenítő, de semmi esetre sem töltöd onnan a rendszert.

Egyáltalán, hogyan működnek a központi fűtéses radiátorok?
A radiátor egy víz-levegő hőcserélő. A belső oldalon melegvíz áramlik és hűl le a belépés és a kilépés között. Vízoldalon kényszeráramlás van, amit a szivattyú valósít meg a rendszerben. Levegő oldalon szabadáramlással nyaldossa a levegő a radiátort, miközben felmelegszik. A szabadáramlás a hőmérsékletkülönbség okozta sűrűségkülönbség hatására jön létre.... (folytassam?)

"Az érdekelne hogy normális-e hogy a radiátorom "felett" is van még víz. Talán ettől nem melegít."
Ha egy radiátor felületi hőmérséklete nem elég magas, annak általában az az oka, hogy kicsi a a rajta átáramló térfogatáram. Ennek oka többféle lehet. többek között légbuborék is. Ha a magasponton már víz áramlik ki, akkor ez nem valószínű. Ha a radiátor hidraulikai ellenállása túl nagy, akkor szintén kicsi lesz a térfogatáram. Kérdés milyen a régi és az új radiátor ellenállásának az aránya, beleszámítva az szerelvényeket is! Amikor légtelenítésre kinyitottad a felső elzárót, akkor a víz a visszatérő ágban lévő szelep "megkerülésével" áramolhatott. Sajnos csak a szabadba.

magmulat

sajnos nincsen vízvezetékszerelő ismerősöm, de hírdetést folyton egy csomót látok. Budapesten kell?

ito okashi,

"Egy kondenzációs kazánnál csak a visszatérő hőmérséklet kell, hogy alacsony legyen, hiszen ez garantálja a kondenzáció létrejöttét. "

Ok. Valóban tudják a kondenzációs kazánok a nagy előremenő hőmérsékletet is.
Azt azonban nem írom alá, hogy "egy kombinált ra-
diátoros+padlófűtésnél ennek (ti.
az előremenőnek) biza magasnak kell lennie."

miért kellene? Radiátoros fűtést nyugodtan lehet 65/55-tel csinálni. Pláne könnyebb, ha alapfűtésként a padlófűtés csökkenti a radiátoron leadandó teljesítményt. Az előremenő nagyon húzza magával a visszatérőt. A nagy Dt kis térfogatáramokat jelent, amiket nehezebb beállítani, pláne, ha a beszabályozásra nem fordítanak kellő figyelmet.

kgy2316, Twinny,

"a szivattyú csapágyával nem lehet gond?"
Akkor mehet tönkre iszonyú gyorsan (egy negyed óra alatt is) egy ilyen cirkóba épített szivattyú, ha valamiért szárazon fut. Ezek ugyanis vízkenésű szivattyúk, a keringetett víz keni őket. A vízvesztés során elvben előfordulhat ilyen, de a gyakorlatban kétlem, gátolom, mert a kazán védelme előbb kell, hogy lekapcsoljon, ha nincs víz a kazánban. Azért a szerelő hallgassa meg a szivattyút...

kuoni pasztor,

A tervezés ügyében írj konkrétumokat levélben, megkérdezek annak alapján valakit.
A régi kombi cirkóknál azért volt nehéz rendes HMV hőfokot beállítani, mert egy idő után nagyon érzéketlen lett az a rész, ami az átáramló vízmennyiség alapján a gázáramot vezérelte. Ezek a szerkezetek sokat fejlődtek már. A kombi ciró az átfolyós HMV termelést jelent. Ahhoz nem kötnék tárolót. Ha tároló, akkor legyen csak egy fűtőkazán és ahhoz egy közvetett fűtésű tároló, vagy vehetsz egy közvetlen fűtésűt (akár gázost, akár villanyt).

Nem tudom, milyen értelemben gondoltad a fűtést leválasztani, de szerintem a válasz nem. A gázláng ugyanabban a lamellás hőcserélőben melegíti a vizet, ami aztán nem a fűtési rendszeredbe megy, hanem a HMV hőcserélőbe. De ez télen is így van, amikor HMV készítés van.

Sec.