curvoisier Creative Commons License 2002.09.26 0 0 172
Szai moga :)
Nagyobb vásárokon, mesterségek ünnepén, kézműves rendezvényeken lehet találkozni kádárokkal, akik megrendelésre készítenek ilyesmit. Az 5 literes hordó nem valami komoly, szerintem érdemesebb 10 literest venni, még ha nem is töltöd tele. Amúgy ha jó a hordó, csak beleöntöd és kész. Nem kell, hogy tele legyen, a tömény szesz eláll darabban is. Apropos, akik párlatokat érlelnek, tudomásom szerint a 70-80 fokos tömény szeszt tartják a hordóban és csak az érlelés befejeztével állítják be a ~45 körüli szeszfokot. Ha új hordót veszel, akkor esetleg "be kell avatni" de ennek mikéntjébe a mester majd "beavat". Ami még fontos, hogy a pálinkás hordót is célszerű hűvös, nem száraz helyen tartani, hogy a nedű belőle el ne illanjon. Ugyanezért nem árt ha a dugó jól zár - akár le is pecsételheted.
Előzmény: moga (171)