read_me Creative Commons License 2002.09.21 0 0 1957
Üdv!

Már korábban is faggatalak Titeket festéssel kapcsolatos kérdésekkel, de a kérdéstenyészetem folyamatosan bővül:

1. Kis méretben festek (ja ez a modellezés) és fontos, hogy az apró részleteket ne tüntesse el a festék. Ellenben úgy tudom, hogy egy matt szürke alapozó réteg sokat segít, de ha még utána jön min. 2 réteg festék, akkor mi marad meg a részletekből???

2. Utánajárásom eredményeképp azt tudtam meg, hogy az olajfesték (pl. Testors) ecsethez illik igazán, és szép fényes felületet ad, míg az akril pisztolyba való. Én Testors (olaj) fényes festéket használok pisztolyba (gagyi egyfunkciós, szűkített lyukkal), de még ezidáig sosem sikerült fényes felület, inkább volt az félfényes, ráadásul undorítóan narancsos lett, pedig melegítettem a festéket, meg 1:1, 1:2, 1:3 higítást is próbáltam már. (próbáltam a tej effektust előidézni). Általában rétegesen festek, lehelet finom rétegeket felvíve, és nem merem eláztatni a modellt egy egy réteg során, mert akkor az élekről lefut a festék. Akkor a festési technikámmal van a gond???, vagy a higítással?? miért narancsos és nem fényes???

3. Non plus ultra: energiát és időt nem kímélve lemostam vagy 4x, 5x a modellt, a rossz festés után terpentinben, vagy lakkbenzinben (amit a festék higítására is használok), és voila az 5. lemosás után a modell a vélony húsú részén magától elrepedt. Ekkor számoltam el magamban 1000-ig, hogy megnyugodjak...

Hát ennyi, ha tudnátok valami okosat mondani hálás lennék, még ha kiderül is, milyen pék vagyok a festéshez és alapdolgokkal nem vagyok tisztában...sebaj, csak jöjjön az infó!

Köszi